Konkrétne navýšenie cien vyplýva z analýzy dát z ČR a SR, ktorú robilo európske online trhovisko Carvago. „Nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia mala čoskoro zmeniť. Súčasná situácia však zároveň predstavuje príležitosť pre všetkých, ktorí sa správne zorientujú,“ hovorí zakladateľ a CEO Carvago Jakub Šulta.

Na nové auto sa dnes čaká rok aj dlhšie

Je viacero faktorov, ktoré viedli k súčasnej situácii. Európsky trh trpí dlhými oneskoreniami pri dodávkach nových automobilov zákazníkom. Výrobcovia automobilov sa spoliehajú na sofistikovaný dodávateľský reťazec, ktorý sa však v dôsledku pandémie zastavil. Z dôvodu dočasného zastavenia výroby najmä čipov, ale aj ďalších dôležitých komponentov, automobilky v súčasnosti dodávajú nové autá zákazníkom až s ročným oneskorením. Niektorí predajcovia už prestali poskytovať zľavy na nové autá. Bez čipov moderné auto ani nenaštartuje. Riadiace jednotky motora, airbagy, automatické prevodovky, prístrojové panely, riadiace moduly a rôzne riadiace jednotky sú systémy riadené vlastnými procesormi. Funkčnosť každého auta dnes okrem iného závisí od približne 1 500 káblov a najmodernejšie ich majú aj 3 000. Práve o týchto súčiastkach dnes hovorí celý automobilový sektor. Predpokladá sa, že nedostatok čipov na trhu sa vyrovná až v rokoch 2022/2023.

Niektorí výrobcovia preto dokonca rušia objednané autá a navrhujú zákazníkom, aby si vybrali iné motorizácie alebo autá starších modelových radov, pre ktoré ešte majú súčiastky. Okrem toho sa automobilky stretávajú aj s nedostatkom zamestnancov na svojich výrobných linkách. Zároveň oba javy, t. j. nedostatok subdodávok a vlastnej výroby, nasledujú pandemickú krivku a na určitý čas prakticky zastavili výrobu nových automobilov. 

Nové autá zdraželi o 20 %, na skladové autá je poradovník

Tieto dôsledky krízy zasiahli odvetvie v čase rastúceho tlaku na obmedzenie spaľovacích motorov a podporu elektromobility, ktorá je na začiatku výrobného rozmachu. Automobilky, ktoré sa pustili do výroby elektromobilov, musia byť schopné zaplatiť ich nákladnú výrobu, čo vedie k prudkému nárastu cien nových automobilov so spaľovacími motormi. Okrem toho, že je nových áut na trhu málo, zdraželi až o 20 %, pretože až na malé výnimky sa na ne neposkytuje žiadna zľava. „Všetky tieto faktory vedú k tomu, že na trh s jazdenými vozidlami prichádza čoraz viac zákazníkov, ale zároveň sa naň dostáva čoraz menej áut,“ hovorí Jakub Šulta z Carvago.

Zákazníci, ktorí čakajú na nové auto, odkladajú predaj starého auta, kým nebudú mať nové, či prípadne staré auto vôbec nepredávajú. V dôsledku toho sa do predajní dostáva oveľa menej áut ako zvyčajne. Zároveň je na trhu stále veľká skupina zákazníkov, ktorí nechcú odkladať svoju spotrebu (kúpu auta) a nakupujú. Skladové vozidlá tak zmiznú najneskôr do druhého dňa a na jedno naskladnené vozidlo niekedy čaká aj 10 záujemcov. Mnohí zákazníci sa z kamenných predajní vracajú bez kúpeného auta, alebo s takým autom, ktoré pôvodne nechceli kúpiť a zaplatili zaň viac, ako mali. Príklad z praxe: auto, ktoré bolo na začiatku roka v ponuke bazára s cenovkou 6 900 eur, sa tam teraz predáva za viac ako 7 300 eur. 

Online nákup áut dvojciferne rastie

Riešením nedostatočnej ponuky jazdených automobilov je prepojenie predajcov v celej Európe a výrazné rozšírenie ponuky. Toto umožňuje napríklad európske online trhovisko Carvago s takmer 700 000 automobilmi v ponuke. Zákazník vybavuje celý predaj online, od výberu až po doručenie vozidla "pred dvere". Carvago garantuje 14-dňovú lehotu na vrátenie peňazí bez udania dôvodu a vozidlá prechádzajú komplexnou technickou kontrolou certifikovanou spoločnosťou CarAudit, ktorá počas 270 kontrolných krokov odráža kompletný technický stav vozidla. Cebia, jedna z popredných svetových poisťovní, ktorá je súčasťou skupiny EAG podobne ako Carvago, zase spolupracuje na dôkladnom preskúmaní celej histórie vozidla.

„Vzhľadom na to, že trh bude aj naďalej zápasiť s nedostatkom automobilov a že hlavné faktory zmien v automobilovej výrobe zasahujú koncových zákazníkov so značným oneskorením, sa situácia na slovenskom trhu s jazdenými automobilmi v nasledujúcom roku nezlepší. Riešením je online nákup,“ hovorí Jakub Šulta z Carvago. Online nákup jazdených áut aktuálne rýchlo rastie, čo potvrdzuje dlhodobý dvojciferný rast predaja na platforme Carvago.