R3 Tvrdošín - Nižná a diaľničný privádzač na Kysuciach

Aké diaľničné novinky čakajú motoristov na Slovensku v roku 2024? Z hľadiska nových kilometrov v rámci siete diaľnic a rýchlostných ciest toho veľa nebude, no niečo sa predsa len nájde.

Pôjde predovšetkým o úsek R3 na Orave Tvrdošín - Nižná. Nová rýchlostná cesta má dĺžku 5,6 km, z toho 4,4 kilometra priamo trasa R3, križovatkové vetvy tvoria 480 metrov a privádzač je dlhý 697 metrov. Úsek zahŕňa 11 mostov, najdlhší most meria 248 metrov.

Výstavba obchvatu Tvrdošína začala v marci 2021. Úsek odľahčí mesto od tranzitnej dopravy a zvýši i bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, sľubujú slovenskí diaľničiari. Motoristom prinesie skrátenie času jazdy a úsporu pohonných látok.

NDS informovala o aktuálnej situácii na stavbe R3ky Tvrdošín - Nižná. "Všetky mosty majú ukončené zakladanie a väčšina má hotovú aj spodnú stavbu, opory a piliere mostov. Na stavbe v súčasnosti pokračujú zemné práce, od sanácie podloží, budovanie násypových telies, cez výkopy a odkopy v zárezoch, na objektoch múrov až po realizáciu priepustov," píše sa v stanovisku diaľničiarov.

Finišujú aj práce na privádzači na Kysuciach

Nový diaľničný privádzač čiastočne odľahčí vyťaženú existujúcu cestu I/11 zo Žiliny do Kysuckého Nového Mesta a pomôže obyvateľom Kysúc dostať sa rýchlejšie za prácou do Žiliny aj do blízkeho priemyselného parku. Začína na ceste I/11, na ktorú sa pripája úrovňovou križovatkou. Následne trasa privádzača prekonáva cez most cestu I/11, križuje rieku Kysuca a budúcu diaľnicu D3.

Privádzač pokračuje severo-západným smerom k ceste III/2095. Ďalej križuje železničnú trať a končí úrovňovým pripojením na miestnu komunikáciu pri priemyselnom parku.

V akom stavbe je momentálne výstavba? "Ukončili sme práce a aj spustili premávku po novovybudovanej okružnej križovatke na ceste tretej triedy. Čo sa týka výstavby ostatných objektov, prebieha výstavba na mostoch, upravuje sa terén pod mostom, osadzujú sa zvodidlá, ukladá sa obrusná vrstva vozoviek, avšak s ohľadom na aktuálne klimatické podmienky," uviedla Národná diaľničná spoločnosť.

Zdroj/foto: NDS