Dnes mi je to úsmevné, keď si spomeniem na dobu, keď ulicu zatvárali. Magistrát hlásil očakávaný dopravný kolaps, narýchlo vytvoril na Gagarinovej ulici BUS pruhy a všetci sme tak trochu s obavami sadali ráno do áut s tým, že ako sa dostaneme do práce/školy. Vo výsledku sa nič nezmenilo, doprava bola rovnako zlá ako predtým. Aj keď určite, jazdný čas trolejbusov sa výrazne skrátil vďaka vyhradenému jazdnému pruhu. Ako Vrakunčan však stále dúfam aspoň v tú električku, ak nie mimoúrovňové riešenie dopravy, to je však na inú debatu. Hlavné mesto a Dopravný podnik Bratislava oznámili termín otvorenia najmodernejšieho mestského bulváru na pondelok 16. novembra.

Za omeškanie môže pandémia aj zmeny pre chodcov a cyklistov

Pôvodný zámer z februára 2019 pri tom počítal s uzávierkou na pol roka pre MHD a rok pre osobnú dopravu. Počas leta 2019 si však mesto vyžiadalo projektové úpravy, ktoré zahŕňali lepšiu infraštruktúru pre cyklistov a chodcov. Vyplýva to z nového prístupu, ktorý počíta kapacitu ulice podľa chodcov a nie vozidiel. Pôvodne mal mať bulvár miestami až 11 jazdných pruhov, čo by z neho urobilo skôr mestskú diaľnicu. Opäť to má dva pohľady, ale pri finálnej podobe projektu musím aj ako vodič uznať, že súčasná podoba je veľmi príťažlivá. Predsa len, jedna 11 pruhová ulica nevyrieši problém celého mesta a nové Nivy predstavujú bulvár Európskych rozmerov, kde by mali nájsť kompromis všetky druhy dopravy. Projektové zmeny a pandémia tak spôsobili omeškanie, keď dokonca samotná Stanica Nivy bude otvorená až v septembri 2021.

Opäť o krok bližšie ku skutočnej metropole

Samotný bulvár disponuje aj BUS pruhmi a novými typmi zastávok. Pre cyklistov je pripravená oddelená obojsmerná cyklotrasa (ak aj potom bude niektorí z nich jazdiť po vozovke pre autá, tak by mal naozaj vrátiť občiansky preukaz) a takisto aj parkovanie pre cyklistov v podobe cykloveže. Asi najatraktívnejšou novinkou bude podzemný kruhový objazd, ktorý neskôr umožní prístup do komplexov Stanice Nivy, Twin City a pripravovaných projektov na južnej strane ulice.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Uvidíme teda, čo nová ulica prinesie pre dopravu v meste, avšak zázraky určite nečakajte. Pôjde skôr o novú atrakciu a ak ste ešte neboli, odporúčam vám prechádzku od Eurovey, cez Skypark, Twincity až po novú mestskú triedu. Bratislava sa mení a jej nový charakter jej veľmi svedčí. A pre odporcov nových Nív článok zakončím fotografiou ulice pred rekonštrukciou.

Zdroj: yimba.sk

Foto: yimba.sk, imhd.sk