Rýchlostná cesta R7 má po kompletnom dobudovaní prepojiť Bratislavu a Lučenec na juhu krajiny, a to cez Dunajskú Stredu, Nové Zámky a Veľký Krtíš. Všetko sú to mestá, ktoré by nové diaľničné spojenie privítali. Očakávania však tvrdo narážajú na realitu.

Keď sa pozrieme do histórie, R7 je rýchlostný ťah plánovaný na trase Bratislava - Lučenec podľa uznesenia vlády č. 882/2008. V súčasnosti je v prevádzke úsek tejto rýchlostnej cesty iba medzi Bratislavou a Holicami. Jeho dĺžka je 32 km.

Rýchlostná cesta R7? Sústredíme sa na iné diaľnice

Do úplného dokončenia R7 chýba zhruba 190 kilometrov a tých sa tak skoro nedočkáme, pričom štát rovno priznáva, že ich nevníma ako prioritu. "Ďalšie úseky R7 momentálne nepatria medzi priority a nie sú ani pripravené na výstavbu. Ako vyplýva aj z Programového vyhlásenia vlády SR, sústredíme sa na dokončenie diaľnice D1, dobudovanie troch chýbajúcich úsekov na D3 a výstavbu rýchlostnej cesty R4," uviedlo ministerstvo dopravy v oficiálnom stanovisku.

Ako upozornil portál Nitrak.sk, "pasivita" štátu pri príprave ďalších úsekov R7čky na výstavbu zožala kritiku už v minulosti a primátori dotknutých miest - Komárna, Nových Zámkov, Dunajskej Stredy, Kolárova a Nesvád - spísali ešte pred 3 rokmi aj petíciu. Nič sa však odvtedy nezmenilo a R7 stále nesvieti v strategických plánoch štátu na výstavbu diaľnic, resp. rýchlostných ciest na najbližšie roky.

Zdroj: Ministerstvo dopravyNitrak.sk / foto: cz.depositphotos.com