Písal sa jún 2018 a Alfa Romeo ohlásila veľkolepý návrat modelov GTV a 8C, ktoré boli známe nielen vďaka svojej kráse ale aj športovému charakteru. Netrvalo dlho a na prekvapenie  skoro všetkých boli oba chystané stroje zrušené. GTV malo prísť v podobe štvormiestneho kupé, ktoré by disponovalo ideálnym rozložením hmotnosti, teda 50:50, pohonom všetkých kolies, chýbať nemalo ani vektorovanie krútiaceho momentu a výkon viac ako 600 koní. 

Vzrušenie medzi fanúšikmi však možno ešte viac vzbudil plánovaný návrat modelu 8C. Dvojmiestne kupé malo mať totiž motor uložený v strede, monokok z uhlíkových vlákien a elektromotor, ktorý by poháňal prednú nápravu. Alfa navyše vtedy tvrdila, že systémový výkon presiahne až 700 koní a zrýchlenie z nuly na 100 km/h bude trvať menej ako 3 sekundy. Bohužiaľ obe chystané novinky dostali stopku a v roku 2020 prestavili „len“ Giuliu GTA a GTAm. Ide síce o fantastické autá a vyzerajú nemenej dobre, no asi sa zhodneme, že radšej by sme na cestách videli všetky vyššie spomínané športové modely. 

Chystá sa superšport

Zdá sa však, že predtým než Taliani prejdú výhradne na elektrický pohon, sa dočkáme ešte jedného zaujímavého modelu. Podľa všetkého totiž pripravuje Alfa Romeo superšport s prísne limitovaným počtom kusov. Pre týždenník Autocar to potvrdil ten najpovolanejší. Šéf značky Jean-Philippe Imparato prezradil, že do schválenia produkcie športovej novinky zostávajú ešte mesiace, ale v ideálnom prípade by mohlo oficiálne verejné oznámenie prísť už v marci 2023. Viac podrobností zatiaľ Imparato neprezradil, no Autocar naznačuje, že by dokonca mohlo ísť o hyperšport s cenovkou výrazne presahujúcou 6-miestnu sumu. 

Otázna ostáva aj pohonná jednotka. Je veľmi nepravdepodobné, že by Stellantis schváli vývoj nového spaľovacieho motora pre účely novej športovej Alfy, a preto s veľkou pravdepodobnosťou dostane dvoma turbami preplňovanú 2,9-litrovú V6, ktorú poznáme z modelov Giulia a Stelvio Quadriofoglio. Zhodnúť sa asi môžeme aj na tom, že novinka dostane tiež elektromotor. Alfa totiž plánuje byť už od roku 2027 kompletne elektrická, takže by nedávalo zmysel predstaviť vozidlo s čisto spaľovacím motorom. A samozrejme existuje ešte jedna alternatíva. Možno nás Taliani všetkých prekvapia a vyrukujú rovno s elektromobilom.

Fanúšikov tiež možno poteší, že Alfa Romeo naďalej plánuje športové aktivity. Aktuálne ju môžeme vidieť napríklad v F1 v tandeme so Sauberom. Na konci roka 2023 im síce končí zmluva o vzájomnej spolupráci a navyše Sauber oznámil, že od 2026 vytvorí partnerstvo s Audi. Imparato však tvrdí, že posudzujú možnosti a v ich plánoch je jednoznačne ostať súčasťou motoristického športu. Čo to presne bude, Alfa oznámi v júni budúceho roka. 

Zdroj: Autocar