Slovenské zastúpenie automobilky Ford posiela na trh svoju novú vlajkovú loď. Je ňou európska verzia obrieho plug in hybridného modelu Ford Explorer Plug-in Hybrid. Ten sa na Slovensko dostáva v dvoch výbavách, cena verzie Explorer vo výbave ST-Line je 75 990 € a vo výbave Platinum 76 990 €. Prvé vozidlá dodajú predajcovia zákazníkom v priebehu októbra 2021.

Jednoriadkový slovenský cenník modelu Explorer. 

„Explorer Plug-In Hybrid je synonymom všestrannosti. Nikdy predtým sme neponúkali vozidlo, ktoré zvládne ťažký terén, ľahko odtiahne aj čln a jazdí v meste na elektrický pohon, a to všetko v luxuse a pohodlí,“ povedal Matthias Tonn, hlavný konštruktér programu Explorer pre Európu.

Nabitý za necelých 6 hodín

Pre úplnosť nezaškodí pripomenúť, že plug in hybridný Ford Explorer využíva kombináciu benzínového motora 3.0 V6 EcoBoost s elektromotorom, generátorom a lítiovo-iónovým akumulátorom s kapacitou 13,6 kWh, ktorý sa môže dobíjať z externého zdroja alebo pomocou rekuperačného dobíjania počas jazdy. Celkový výkon 336 kW (457 k) a krútiaci moment 825 Nm z neho robí najvýkonnejší hybridný model v ponuke značky Ford. Na všetky kolesá sa pohon prenáša cez 10-stupňovú automatickú prevodovku. Keďže je to plug in hybrid, s trochu zvláštnou metodikou merania podľa normy WLTP je jeho udávaná spotreba 3,1 l/100 km.

Úplné nabitie batérie z externého zdroja 230 V trvá menej ako 5 hodín a 50 minút, z nástennej nabíjačky Ford Connected Wallbox (voliteľné príslušenstvo) alebo kompatibilnej verejnej nabíjacej stanice FordPass Charging Network to údajne trvá menej ako 4 hodiny 20 minút.

Plug in hybridný pohon robí z Explorera takmer najvýkonnejší sériový Ford v ponuke. Je to paradox, ale "zelené" SUV je v podstate rovnako výkonné ako Mustang Mach 1. Na rozdiel od Mustangu sa však pred Bruselom oháňa spotrebou 3,1 l/100 km.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov