V popredí zlacňovania paliva na čerpačkách v Poľsku stojí líder tamojšieho trhu domáci Orlen, ktorý rozširuje svoju prítomnosť aj na Slovensku. U našich severných susedov sa pritom veľa hovorí o tom, či lacné tankovanie má šancu vydržať aj po parlamentných voľbách, ktoré sa konajú v krajine už v polovici mesiaca.

Tak či onak, Slováci žijúci v pohraničí majú nateraz šancu ušetriť na poľských čerpacích staniciach slušné peniaze. Načo si treba dávať pozor, vám poradíme v tomto článku.

Ako je to so spotrebnou daňou?

Keď ako fyzická osoba na vlastnú spotrebu prepravíte na Slovensko benzín či naftu kúpenú na zahraničnej čerpačke a zdanenú v inom štáte EÚ, cena tovaru už zahŕňa aj konkrétne dane vyberané v tomto členskom štáte, v našom prípade ide o Poľsko. „Z takto nadobudnutého minerálneho oleja nevzniká daňová povinnosť na území Slovenskej republiky,“ potvrdzuje slovenská Finačná správa. Má to však háčik...

Uvedené neplatí, ak na súkromné účely prepravíte pohonné látky v kanistri namiesto bežnej nádrže automobilu, a to v prípade, že kanister je väčší ako desať litrov. Môže sa stať, že niektorí motoristi holdujúci tankovacej turistike o takomto nariadení nevedia a na hraniciach ich môžu náhodnou kontrolou kedykoľvek prekvapiť slovenskí daniari. Podobné prípady, kedy sa Slováci naháňali za poľskými pohonnými hmotami a z krajiny vyvážali po stovkách litrov benzínu či nafty, sa vyskytli už v minulosti.

Daňový nedoplatok môže byť vysoký

Ak si chcete z Poľska doviesť kanister väčší ako desať litrov, sami si musíte vypočítať výšku dane. Sadzby spotrebnej dane sú u nás nasledovné: benzín do dopravných prostriedkov 514 eur na 1 000 litrov, pre naftu platí sadzba 368 eur na 1 000 litrov.

„Vzniká daňová povinnosť dňom prepravenia minerálneho oleja na daňové územie. Platiteľ dane je fyzická osoba, ktorá prepravila minerálny olej na daňové územie, pričom je povinná najneskôr do troch pracovných dní nasledujúcich po dni vzniku daňovej povinnosti podať daňové priznanie a v rovnakej lehote zaplatiť daň,“ uvádza Finančná správa.

Zdroj: Finačná správa SR - spotrebná daň z minerálnych olejov