Benzín zostane na Slovensku nad psychologickou hranicou 1,60 eura za liter a mohol by sa potenciálne priblížiť k hodnote 1,65 eura. Čo sa týka dieselu, aj tu sa očakáva zdraženie. „Nebudeme prekvapení, keď sa vráti naspäť nad 1 euro a 60 centov,“ predpovedá Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Potenciálne sa očakáva, že benzín by mohol zdražieť o niečo viac ako nafta, a to na základe vývoja na kľúčových burzách, v tomto prípade v holandskom Rotterdame, popisuje Tomáš Boháček z 365.bank.

Štatistický úrad SR vo svojej poslednej aktualizácii priemerných cien konštatoval, že cenovky benzínu aj nafty kozmeticky o 1-2 centy poklesli. Benzín sa v desiatom týždni roka predával priemerne za 1,62 eura za liter. Diesel cenovo vychádzal na 1,59 eura za liter.

Prečo sa majú zvyšovať ceny na pumpách?

Očakávaný nárast cien na benzínkach sa opiera o nárast svetových cien ropy, ktoré sú na najvyššej hodnote za posledné štyri mesiace. Pripísať to treba aj nedávnym ukrajinským útokom na ruské rafinérie, ktoré vyvolávajú obavy o ich schopnosť vyrábať a dodávať palivá na trh v očakávaných objemoch.

Existujú však tiež ďalšie faktory, ktoré tlačia ropu cenovo smerom nahor. Patrí sem pokles zásob vzácnej suroviny v Spojených štátoch. Rovnako na trhu prevláda celková nálada očakávania rastu dopytu v intenzívnejšom tempe v porovnaní s rastom ponuky ropných produktov.

V neposlednom rade nezostáva veľa času do začiatku letnej motoristickej sezóny a tá už tradične zvykne posunúť cenovky na čerpačkách smerom nahor vplyvom zvýšeného dopytu motoristov.

Zdroj: SITA

Foto: cz.depositphotos.com