Chápeme, že takú dôležitú premiéru chcela Honda náležitým spôsobom zdramatizovať. Pravdou ale je, že to jej viac ako trištvrte roka trvajúce dávkovanie informácií pipetou (neustále sprevádzané fotografiami či videami tých istých testovacích prototypov zabalených do maskovacej fólie) mohlo byť už pre niekoho únavné. Dobrou správou je, že čakanie na oficiálne predstavenie auta končí.

Honda práve dnes oznámila, že nový Civic Type R kompletne predstaví už 21. júla, teda budúci týždeň vo štvrtok, pričom tento termín Japonci nevybrali náhodou.

Prvá Honda Civic sa začala predávať 21. júla 1972.

Automobilka si v tento konkrétny deň pripomína 50. výročie spustenia predaja úplne prvej generácie Hondy Civic a na tento rok navyše pripadá i ďalšie jubileum. Pred 25 rokmi bol odhalený prvý Type R postavený na základoch šiestej generácie s interným typovým označením EK9.

Len pre zaujímavosť dodávame, že dnes tu máme jedenástu generáciu modelu Civic a viac ako 27,5 milióna vyrobených kusov.

Prvý Type R vychádzal z Hondy Civic šiestej generácie.

Prvá (ešte zatmavená) fotografia nového CTR ukazuje, že dostane tak ako jeho predchodcovia karmínovo červené logo na prepracovanej maske chladiča, nebude tiež chýbať nápis Type R a už samozrejmosťou je i prepracovaný predný nárazník, respektíve i hromada ďalších exteriérových panelov, ktoré nám ale Honda zatiaľ neukázala.

Asi najviac samozrejme všetkých zaujíma, čo sa ukrýva za šesťuholníkovými „výpletmi“, v tejto chvíli ale predpokladáme, že pôjde opäť o modernizovaný preplňovaný dvojlitrový štvorvalec. V súčasnom aute má 320 koní, stovku zvládne za 5,8 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 272 kilometrov za hodinu, nový model však bude o niečo silnejší.



Koľko kilowattov, respektíve koní novinka ponúkne, to netušíme, ale prídavok stačil na zrýchlenie na 5,8-kilometrovom okruhu Suzuka o 0,873 sekundy, takže hádame zhruba 10 až 20 koní. Oficiálne vám to potvrdíme alebo upravíme už o deväť dní.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

zdroj: Honda