Nový rekord medzi predkolkami

Nad novým Civicom Type R zatiaľ visí veľký mrak plný otáznikov. Informácie si automobilka prísne stráži, jedno je však isté. Novinka bude pekelne rýchla a ešte pred premiérou ukazuje, že chce zabojovať o korunu „kráľa ostrých hatchov“. Japonský výrobca sa totiž so svojou chystanou pýchou vybral na domáci okruh v Suzuke, kde chcel naplno preveriť schopnosti novej techniky. Výsledok? minúty a 23,120 sekundy, čo je rekordný čas v triede áut s pohonom predných kolies. Budúce CTR tak za sebou nechalo aj svojho predchodcu, ktorý 5,8-kilometrovú trať zvládol o 0,873 sekundy pomalšie. 

Rekordný čas stanovil nový Type R 15. marca 2022, a to počas záverečného hodnotenia vývoja modelu. Suzuka je pre Hondu prakticky domácim okruhom, pretože je testovacou stanicou pre výkonné modely tejto značky už od roku 1962. Nie je preto žiadnym prekvapením, že novinku zobrali práve sem.

Mnohých bude asi ešte viac zaujímať výkon na Nürburgringu. Práve „Zelené peklo“ totiž slúži ako hlavný referenčný bod pri porovnávaní športových modelov. V roku 2017 tu stanovila rekord medzi predokolkami práve predchádzajúca generácia Hondy s časom 7:43,8 min. Titul jej však o dva roky neskôr uchmatol Renault Mégane R.S. Trophy R, ktorý Japonca porazil o 3,7 sekundy. 

Hlavným cieľom novej generácie Type R tak nepochybne bude práve prekonanie tohto času. Či sa to Honde podarí, ukáže až čas, no našliapnuté na to majú konštruktéri veľmi dobre. Automobilka zároveň sľubuje, že ďalšie informácie o novinke zverejní ešte v tomto roku pred samotným predstavením. 

Zdroj: Honda