Most poškodili, opravy stále bežia

Most na Krym otvárali s veľkou pompou v máji 2018 a je ruskou pýchou, ktorá sa do dejín zapísala ako najdlhší most Európy. V rebríčku totiž preskočil aj most Vasco de Gama v Portugalsku, má dĺžku 19 kilometrov a bol postavený pre osobnú cestu aj železničnú dopravu. O to väčší bol šok Rusov pred necelými dvoma mesiacmi, keď sa toto stavebné dielo ocitlo v plameňoch a úmyselný výbuch most značne poškodil. Špekulovalo sa o akcii ukrajinskej strany, ktorá sa však k útoku dodnes nepriznala.

Odvtedy Rusi rozbehli opravné práce, na ktoré sa najnovšie prišiel pozrieť aj priamo Putin. Išlo o jeho prvú návštevu na Kryme od vypuknutia vojny s Ukrajinou, píše Berliner Zeitung. Miestne televízne stanice pri tejto príležitosti zverejnili zábery ruskej hlavy štátu, ako šoféruje auto od Mercedesu prechádzajúce cez most.



Putin tak vraj získal lepšiu predstavu o postupe stavebných prác. Na opravenú cestnú časť mosta sa podľa ruských médií opäť vrátila doprava. Oprava vozovky po útoku tak trvala necelé dva mesiace.

Video s Putinom okamžite vzbudilo pozornosť. Oku pozorovateľov neušiel fakt, že ruský prezident pre svoju cestu zvolil práve nemecký Mercedes, hoci Rusko sa v poslednej dobe snaží pretláčať „vlastnú“ výrobu. Nedávno vyvolal v mnohých európskych médiách posmešky návrat Moskvičov, no automobiloví analytici už dvíhajú varovný prst a upozorňujú, že celý projekt treba vidieť v širšom kontexte. Nový Moskvič je totiž krásnou ukážkou toho, ako Čína účinne prenikne na ďalší obrovský trh. A to nie je pre automobilky v EÚ veľmi dobrá správa. Viac v samostatnom článku.

Zdroj: Berliner Zeitung