Na aktuálnu vlnu elektromobility sa okrem tradičných výrobcov snažia nastúpiť aj mnohí ďalší hráči. Patrí medzi ne rakúska firma Alveri, ktorá predáva zánovné autá s plug-in hybridným, elektrickým či vodíkovým pohonom. Popri tom pracuje na vývoji automatizovaného dobíjacieho robota a tiež vlastného kombi menom Falco.

Toto označenie má niesť 4,75 metra dlhé vozidlo s čistým elegantným dizajnom, ktorý zaváňa modelmi značky Tesla. Tvary karosérie i diskov kolies sú evidentne podriadené prúdeniu vzduchu. Rakúšania nechystajú kombík na zelenej lúke, využiť chcú existujúcu techniku. V hre majú byť platformy od spoločností Canoo, Tesla a Volkswagen.

Zrýchlenie na stovku za 4,8 sekundy

Hoci definitívna voľba zdroja zatiaľ nepadla, Alveri spomína pri kombi predbežné parametre. Jeho pohon všetkých kolies údajne vyprodukuje okolo 300 kW (408 k). Klasický šprint 0-100 km/h má trvať 4,8 sekundy a batéria s kapacitou 80 kWh vystačí na dojazd 590 kilometrov. Hovorí sa tiež o nabíjaní výkonom 250 kW. Vnútornosti elektromobilu majú byť stavané tak, aby mohli byť po skončení životnosti pôvodných komponentov vymenené.

Alveri Falco zatiaľ existuje len ako virtuálny koncept. Rakúšania pripravujú jeho sériovú verziu na záver roka 2023, koncom toho budúceho chcú mať hotový funkčný prototyp. Aktuálne sa hovorí o cene 49 900 eur. Kombi by malo byť dostupné aj na prenájom, v tom prípade by mesačný poplatok mal dosahovať výšku 490 eur.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov