Bratislava, Nitra, Trnava, Trenčín a Piešťany - v týchto piatich mestách začína Bolt sezónu elektrických kolobežiek aj tento rok. Košice, Žilina či Prešov sa na zoznam nedostali, píše portál Dnes24. Spoločnosť sa priamo ku konkrétnym dôvodom nevyjadrila okrem všeobecného odkazu na zmenu stratégie.

„V ostatných mestách dočasne pozastavujeme ich prevádzku z rôznych dôvodov, jedným z nich je aj celková zmena stratégie spoločnosti Bolt v rámci strednej Európy,“ uviedol Peter Mesarč zo spoločnosti Bolt. Firma by vraj chcela elektrické kolobežky znovu uviesť aj v ďalších mestách. Kedy a či vôbec sa tak stane, nevedno.

Rozhodnutie Boltu je zaujímavé aj v celoeurópskom kontexte. Bolt totiž na iných trhoch rastie a dostupnosť kolobežiek sa zvyšuje. V roku 2021 boli k dispozícii v 170 mestách naprieč Európou, dnes je ich už 260.

Kritizujú ich kvôli bezpečnosti

Elektrické kolobežky si získali obľubu mnohých Slovákov ako doplnkový dopravný prostriedok v mestách, ktorý je považovaný za ekologickejší v porovnaní napríklad s autami. Kritici im často vyčítajú dopravné riziká, ktoré vyplývajú z neopatrnej jazdy niektorých fanúšikov e-kolobežiek. Tou dokážu pritom ohroziť nielen seba, ale aj okolie, prípadne spôsobiť škody na majektu.

Na Slovensku majú pomerne širokú dostupnosť aj kolobežky Tier, a to napríklad i v meste Prešov, z ktorého Bolt odchádza.

Zdroj: Dnes24