Konkurencia vo svete elektromobilov rýchlo rastie. A prichádzajú aj z veľmi nečakaných krajín ako Rumunsko a Rusko.

Ak meno Kalashnikov, alebo po našom Kalašnikov poznáte v celkom inej súvislosti, nie je to náhoda. Ide o tú istú značku. Nevyrábajú už len zbrane, ale aj motorky. A po novom sa podľa všetkého chystajú presadiť aj na trhu elektromobilov. Pred pár dňami odhalili koncept elektromobilu. O čo vlastne ide? Ak sa na auto zapozeráte, tvary starších áut vyrobených vo východnom bloku vám nie sú cudzie. Tento kúsok zdieľa základné kontúry so staručkým, ľudovo orientovaným modelom Moskvič 412. To by ste neboli ďaleko od pravdy. Ale v ZSSR vyrábali aj čosi, čo k nám nedovážali. Ide o mašinu Iž 2125 Кombi, ktorú vyrábali od 70. rokov takmer do konca milénia. Tá s Moskovčanom zdieľala veľmi veľa.

„Chceme priamo konkurovať Tesle, pretože v súčasnej dobe je veľmi úspešným projektom elektromobilov. Očakávame, že s ňou budeme držať krok,“ povedala hovorkyňa firmy Sofia Ivanovová. Keď sa však lepšie na tento model pozriete, tak škáry a medzery priamo z Tesly vychádzajú. V tom sú určite priami konkurenti. :)

Inak čo sa týka dizajnu, je to úplne iný smer ako americký vzor. Auto je podstatne menšie a spolieha sa na retro štýl. Popravde, zle určite nevyzerá. Využili potenciál tvarov, ktoré tam všetci veľmi dobre poznajú. No keďže toto auto je menšie než Tesla Model 3, je ťažké pochopiť, ako tieto dve autá môžu byť konkurenciou.

Čo sa týka údajov, veľa toho nevieme. Dojazd uvádzajú zhruba 350 kilometrov. Výkon sústavy elektromotorov má byť 220 kW, teda 300 koní, a akcelerovať na 100 km/h zvláda za 6 sekúnd. Celkom slušné údaje, nemyslíte? Na záver otázka. Myslíte si, že Kalašnikov má šancu s týmto počinom uspieť? Alebo má radšej ostať pri tom, čo robí najlepšie? 

Považovať toto auto za konkurenta práve technologicky a invenčne doslova nadupanej Tesly (bez ohľadu na model) je z akéhokoľvek pohľadu nepodarený vtip.
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov