Koncern BMW (teda vrátane značiek Mini a Rolls-Royce) chce v roku 2024 predať viac ako pol milióna elektromobilov a udržať tým minimálne dvojciferný priebežný rast, povedal v rozhovore s internetovou stránkou časopisu Focus generálny riaditeľ automobilky BMW, Oliver Zipse.

Nemecká stránka Automobilwoche k tomu pripomína, že BMW len od januára do septembra 2023 predala po celom svete až 247 tisíc elektromobilov.

Zákaz situáciu len zhorší

Aj keď to môže vyzerať, že Zipse nemá dôvod veriť automobilom so spaľovacími motormi, pravda je úplne opačná. Šéf BMW je totiž naopak presvedčený, že Európskou úniou plánovaný zákaz benzínových a naftových agregátov od roku 2035 je chyba. Myslí si totiž, že tento tlak naopak povedie ku zvýšeniu emisií.

„Ak budú zakázané nové efektívnejšie a čistejšie spaľovacie motory, motoristi si o to dlhšie nechajú svoje staré autá,“ hovorí Oliver Zipse a dodáva: „Ak stavíme všetko na jednu technológiu, zodpovedajúcim spôsobom vystrelia aj ceny a o také tvrdé pristátie nikto nestojí,“ varuje šéf BMW, čím pochopiteľne naráža na vysoké ceny elektromobilov a na fakt, že si ich zatiaľ môže dovoliť len málo ľudí.

Cena však nie je jediným kritériom. Podľa Zipseho by si mala Európa uvedomiť skutočnosť, že sa obrovské množstvo elektrickej energie vyrába z uhlia a plynu, teda z fosílnych palív. A podľa neho nikto dnes presne nevie povedať, „či a kedy presne môžeme pre trh zabezpečiť dodávky z obnoviteľných zdrojov“.

Oliver Zipse má pre úradníkov z európskeho parlamentu jednoduchý odkaz: „Situácia sa stane kritickou, keď existujú len zákazy, ale neexistujú udržateľné alternatívne riešenia.“ Navyše aj v roku 2035 budú na cestách milióny áut so spaľovacími motormi. Aby mohli byť čistejšie, teda jazdiť napríklad na syntetické palivá, je potrebné byť otvorený technológiám.