Ak sa chytáte za hlavu a pýtate sa, čo je to za blázna, tak máme odpoveď. Volá sa Joel Gat a áno, tiež máme pocit, že tento človek má menší problém vybrať si správny typ auta. Je to však len náš alebo váš subjektívny pohľad na vec, ktorý sa s tým jeho evidentne nestotožňuje. 

„Preferujem autá, ktoré je radosť šoférovať, ale na čo mi je zábavná Miata na deväťdesiat percent cesty, ak by ma nedokázala odviezť aj posledných desať percent trasy,“ hovorí Joel, pre ktorého zjavne nemusí byť tá zvyšná desatina len o jazde po asfalte.

Mazda MX-5

Vo výške 4 km

Pri jednom zo svojich posledných výletov vyrazil k vysokohorskému priesmyku Imogene v pohorí San Juan v juhozápadnej časti Colorado. Ide o najvyššie položené miesto svojho druhu v uvedených horách a druhý najvyšší prejazd pre automobily v danom štáte. Wikipédia hovorí, že Imogene Pass leží vo výške 3997 metrov. To je o viac ako 1,3 kilometra vyššie, než by ste namerali na špičke nášho Gerlachovského štítu. A internetová encyklopédia vyslovene dodáva, že „cesta je prístupná vozidlám s pohonom všetkých kolies“.

Že vie Joel Gat čítať, o tom v zásade nepochybujeme. A predpokladáme, že nie náhodou zaparkoval pri tamojšej drevenej ceduli s nápisom „Odporúča sa – vysoká svetlá výška, 4x4 a krátky rázvor“. Ako ktosi trefne poznamenal v diskusii na sociálnych sieťach, „jedno z troch, to nie je zlé“.

Mazda MX-5

Aby sme tento príbeh zbytočne nerozmazávali, tak rovno dodávame, že Joel a jeho Mazda Imogene Pass zvládli. A je neuveriteľné, že sa tak stalo prakticky so sériovou technikou. Majiteľ auta pre istotu odstránil plastové obloženie prahov i plastové podbehy kolies a podvozku údajne mierne pomohol kladivom, aby pod blatníky dostal väčšie terénne pneumatiky Falken obuté na diskoch Sparco. A to je všetko.

Mierne šialený dobrodruh a fanúšik generácie ND priznáva, že narazil na pár miest, kde by sa mu hodila štvorkolka. Výzva bola o to náročnejšia, že si so sebou nezobral spolujazdca, ktorý by dával pozor, aby nejakým poriadne ostrým kameňom nerozpáral nádrž ako horár povestného rozprávkového vlka. Ukázalo sa ale, že malá športová Mazda má viac guráže, než na čo vyzerá. Nakoniec prešla aj dvomi veľmi náročnými miestami a „zvyšok bol len o cite“, dodáva Joel.

Mazda MX-5

Súdiac podľa komentárov na Zuckerbergovej stránke sa zdá, že sa Joel Gat tejto svojráznej zábavy vzdať nehodlá. Nech už si o nej či samotnom aktérovi myslíte čokoľvek. Vyzerá to ale, že MX-5 čoskoro dostane ochranné plechy podvozku a špeciálne tlmiče Fox, aby jej majiteľ nemusel dávať taký veľký pozor na to, čo sa deje pod sukňami.

Ak si ešte stále klepete na čelo a napadá vás, že ten Imogene Pass asi nebude také strašné miesto, tak áno. Určite nejde o najnáročnejší horský prechod v Spojených štátoch. Napríklad legendárna oblasť Moab v Utahu skutočne hrá trochu inú ligu. Na druhej strane ale nikto nemôže poprieť ani to, že spomínané miesto má dosť ďaleko od prirodzeného prostredia Mazdy MX-5. A že ju tým ničí? No, možno ničí. Ale je to jeho auto. A keď ho to baví...

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

zdroj: Facebook