Máte radi klasiku a len neradi by ste sa vzdali spaľovacích motorov? Ak sa nechcete presťahovať mimo Európy, s kúpou nového auta by ste sa mali by postupne poponáhlať, keďže situácia začína čoraz viac nahrávať elektrickým autám. Volkswagen má v úmysle najneskôr do roku 2033 v Európe vyrábať už len elektroautá. Oznámil to šéf značky Thomas Schäfer.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi Nemci avizovali, že v rokoch 2033 až 2035 postupne stopnú výrobu so áut spaľovacími motormi. Teraz nastala zmena plánu a prechod bude rýchlejší. Platí to pre Európu. Spaľovacie motory Volkswagenu nájdete v USA a Číne v nových autách aj po roku 2033, keďže na iných trhoch sa prechod uskutoční o niečo neskôr.

Menej je viac

Volkswagen chystá reorganizáciu výroby podľa nového kľúča. Doteraz sa výroba delila najmä podľa jednotlivých modelov, ale v budúcnosti majú byť závody viac štrukturované podľa platforiem vozidiel bez ohľadu na to, o ktorú značku koncernu ide. Nemci sa chcú tiež pozrieť na to, ako zoštíhliť portfólio s dôrazom na (a teraz asi nikoho neprekvapíme) snahu ušetriť náklady. „Urobiť menej, ale za to správne,“ avizuje Schäfer nový cieľ.

Podľa vyjadrení Schäfera sa do roku 2026 dočkáme desiatky nových elektrických modelov. „Od základného elektroauta s plánovanou cenou nižšou ako 25-tisíc eur až po ID.Buzz či novú vlajkovú loď ID.Aero. Správnu ponuku budeme mať v každom segmente.“

CEO Volkswagenu hovorí, že cenovo dostupná novinka príde v dvoch verziách, ako malé auto a športovejší crossover. Automobilka zároveň pripravuje kompaktné SUV založené na modeli ID.3.

Zdroj: ecomento.de, Linkedin Thomas Schäfer