Načo nám je značka označujúca potrubie?

V Nemecku je niekoľko stoviek rôznych dopravných značiek. Najbežnejšie značky asi poznajú všetci vodiči – aj keď nie vždy sa nimi aj riadime pri všetkých situáciách na cestách. Existujú však i také, ktoré sú opakovane nesprávne interpretované alebo prinajmenšom vyvolávajú otázky.

Platí pritom, že nie všetky dopravné značky sú určené priamo pre vodičov. Napríklad tá nasledovná, ktorú vidíte aj na obrázku k článku, nie je obzvlášť nápadná či extra zaujímavá. Zobrazuje iba symbol priemeru a číslo za ním. Pre koho je určená? Veď predsa taký malý nápis so symbolom priemeru padne do oka asi iba málokomu. 

Značka pritom súvisí s odvodňovaním ciest, čo je veľmi dôležité napríklad po výdatných dažďoch. Konkrétne označuje umiestnenie odvodňovacích potrubí. Číslo pritom udáva priemer rúr v milimetroch - na vzorovej fotografii je to 400 mm. Inak povedané, na danom mieste vedie potrubie s priemerom 40 centimetrov. Ak sa potrubie upchá, hrozí zatopenie vozovky pri silnom daždi – a to môže výrazne zvýšiť riziko nehôd v dôsledku akvaplaningu.

Značka však prichádza na pomoc a umožňuje v prípade problému rýchlo nájsť potrubie – niekedy pritom stačí k oprave málo, napríklad odstrániť listy alebo nečistoty, ktoré ho môžu blokovať.

Zdroj: Merkur.de