Nová malá Tesla by mohla svojou cenou konkurovať nedávno predstavenému dostupnému elektrickému Citroënu ë-C3. Verzia s menšou batériou a obmedzeným dojazdom by mala síce stáť menej ako 20 tisíc eur, ale štandardný momentálne chystaný model podľa Francúzov vyjde 23 300 eur.

Len o stovku viac – teda 23 400 eur – by mal stáť verejnosťou zatiaľ nevidený príspevok Elona Muska do segmentu lacnejších elektromobilov. Tak to aspoň tvrdia nemecké médiá, ktoré s odvolaním sa na svoje zdroje v Gigafactory v Grünheide tvrdia, že práve toto šéf firmy oznámil na nedávnom stretnutí so zamestnancami.

2025... a neskôr

Nový najmenší model by sa mal okrem toho vyrábať tiež v Mexiku a zvažuje sa tiež pobočka v Texase, žiadne konkrétne, oficiálne potvrdené informácie však Tesla do éteru do týchto chvíľ nevypustila.

Musk naopak o novom vstupnom modeli do sveta značky hovorí už pomerne dlho. Prvýkrát spomenul auto (pracovne nazývané ako Model 1 alebo Model 2) v roku 2020, o výstrednom miliardárovi a majiteľovi Space X či sociálnej platformy X (kedysi Twitter) je známe, že o pripravovaných novinkách väčšinou zvykne hovoriť v značnom časovom predstihu.

Pomôcť by malo zjednodušenie

To by samozrejme nebol problém, lenže Elon obvykle nastrelí tiež termín, ktorý je nutné odložiť a prakticky vždy sa tento postup s jednou konkrétnou novinkou opakuje. Zatiaľ preto berte rok 2025, v ktorom má byť základný model uvedený na trh, len veľmi orientačne.

Samozrejme podrobnosti nie sú známe ani o technike malej Tesly, logicky však bude s najväčšou pravdepodobnosťou v porovnaní so súčasnými modelmi zjednodušená, ale opäť bude spoliehať na veľké komponenty vyrobené s pomocou tlakového odlievania v Gigapressoch.

zdroj: Automobilwoche, X