Zdá sa, že zástupcovia skupiny Renault pre Slovensko, ktorá okrem osobných áut Renault a Dacia zahŕňa ľahké úžitkové autá Renault a finančné služby klientom známe ako Mobilize a Renault Financial Services sú spokojní. Najobľúbenejším osobným modelom zostal Renault Clio (480 kusov), nasledoval model Renault Arkana s 424 predanými kusmi. Renault Captur sa umiestnil na 3.mieste (405 predaných jednotiek). V oblasti LCV, teda ľahkých úžitkových vozidiel má totiž Renault s podielom 14,3% na našom trhu komfortné II. miesto za dlhodobo prvým Fiatom. Spokojnosť je aj za pomer v segmente C, kde im patrí až 36%, čo je viac než tretina trhu. Ani 15% podiel v segmente elektromobilov neznie zle, no s ohľadom na fakt, ako nepatrný a stále nerozbehnutý je trh s EV u nás, to v celkových číslach až tak veľa neznamená. 

Renault sa stal č.2 slovenského trhu v rámci segmentu ĽÚV. teda ľahkých úžitkových vozidiel. Zaregistrovali 1098 dodávok Renault, čo je 14,3 % podiel trhu. 

Čo nás s Renaultom tento rok čaká?

Rok 2023 prinesie viacero zaujímavých noviniek. Renault pokračuje v zavádzaní novej identity značky, pričom koncom roka sa objavia modernizované modely Renault Clio a Renault Arkana. Najväčšia z nich je však nepochybne nový typ Renault Austral, o ktorom výrobca tvrdí, že je s podielom len 102g CO2 na km najčistejším hybridom v predaji. Kolega Alex ho už v prvej jazde vyskúšal (video je nižšie). Kým Renault Austral mHEV (teda mild hybrid) je v predaji už teraz, po lete 2023 príde aj Renault Austral E-Tech full hybrid. Zhruba v rovnakom čase sa aj u nás objaví modernizovaný Renault Clio fáza2 a Renault Arkana fáza 2. Nuž a koncom tohto roka príde do predaja znovuzrodený Renault Espace. 

Slovenské výsledky ukazujú, že predaj elektrifikovaných vozidiel Renault (HEV, PHEV, BEV) sa zdvojnásobil. Podiel modelového radu Renault E-Tech v sortimente značky je 15 %. Renault ponúka širokú škálu osobných elektrických a hybridných vozidiel, medzi ktoré patria plne elektrický model Megane E-Tech electric, ako aj hybridné vozidlá: Clio E-Tech full hybrid, Captur E-Tech full hybrid, Megane Grandtour  E-Tech plug-in hybrid, Arkana E-Tech full hybrid.

Tento rok bude v LCV patriť modelu Kangoo

Nová generácia Renault Kangoo je už v predaji. Mali sme ju na test v našej redakcii Proficars.sk a veľmi milo prekvapila. Okrem klasického benzínového modelu je v ponuke aj plne elektrický Renault Kangoo E-tech. V priebehu jari príde do ponuky predĺžená verzia L2 a tiež elektrická verzia väčšej dodávky Trafic.