„Kým ponuka za posledné roky značne klesla, dopyt po ojazdených vozidlách stále rastie. Podobná situácia je aj v ďalších krajinách, kde ponuka na trhu tiež významne klesla. Na Slovensku, v Poľsku či v Maďarsku rastie vek aj počet kilometrov na tachometri výraznejšie ako v Českej republike, a to najmä pre klesajúci počet dovážaných automobilov,“ uviedol Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO.

Aktuálny priemerný počet najazdených kilometrov v ponuke inzerovaných jazdených vozidiel na Slovensku je 164 000 km. Táto hodnota je tretia najvyššia v rámci krajín V4. Na prvej priečke v počte najazdených kilometrov je Poľsko, kde je to o 18 800 km viac (182 800 km), pred Slovenskom sú Maďarsko s nájazdom 169 000 km a v Českej republike je hodnota najazdených km najnižšia, a to 146 187 km. Aktuálne sa na Slovensku pohybuje najčastejší vek vozidiel v inzertných ponukách v priemere na úrovni 9,8 roku. To je síce nárast o 0,3 roka v porovnaní s rokom 2016, zároveň ale ide o pokles oproti roku 2017, kedy bola priemerná hodnota veku 10 rokov.

Od roku 2015 priemerná cena ojazdených áut stúpla o 690 eur. „V Slovenskej republike je nárast cien zase o niečo vyšší. Ceny ojazdených automobilov rastú vo všetkých krajinách V4. Na druhej strane sú tu autá  mladšie a menej ojazdené. Stále platí, že najlacnejšie, ale aj najviac ojazdené vozidlá ponúka poľský trh,“ doplnil Petr Vaněček.

zdroj: AAA Auto