Vazirani Shul je prvý indický elektrický hypercar

Vazirani Shul budú poháňať štyri elektromotory a turbína ako generátor

Dizajn navrhol Ind, Chunky Vazirani, ktorý ale pôsobí v Kalifornii. Musím povedať, že hypercar vôbec nevyzerá zle, je extrémne nízko s na mieru vyrobenými diskami i pneumatikami Michelin. Vazirani vyviedol výfuk hore, aby vybalansoval aerodynamiku zadnej časti a zároveň negatívne neovplyvňoval prúdenie vzduchu pod autom. Usmerňovaniu výfukových plynov pomohol aj dvomi trojuholníkovými plutvami medzi výfukom za zadným spojlerom.

Výkon hypercaru žiaľ nepoznáme. Vazirani však potvrdil, že Shul budú poháňať štyri elektromotory, každý jedno koleso. Vďaka tomu dokážu zabezpečiť ideálne smerovanie krútiaceho momentu. Motory budú pripojené na turbínu, ktorá umožní zákazníkom využívať súčasnú sieť čerpacích staníc a zároveň bude slúžiť ako generátor na nabíjanie batérií.

Vazirani Shul je prvý indický elektrický hypercar

Na projekte spolupracuje aj tím F1, Force India

Testovanie prototypu ešte nezačalo, ale Vazirani potvrdil, že pri vývoji sa viac sústredia na ovládanie auta ako na akceleráciu. Môžeme tomu veriť, pretože jedným s vývojových partnerov projektu je tím Formuly 1, Force India. Prvé testy naplánovali na druhú polovicu roka, kedy by sme mohli poznať aj prvé čísla výkonu alebo zrýchlenia.

Vazirani zatiaľ nepovedal ani slovo o cene alebo dátume dodania prvých kusov. Ale vzhľadom na to, že chcú konkurovať exkluzivitám od Ferrari alebo Lamborghini, tak cena určite nebude nízka.

zdroj a foto: motorbeam.com