Zlepšuje sa nielen ich dojazd na jedno nabitie, ale aj také parametre ako rýchlosť nabíjania, bezpečnosť, celková životnosť, účinnosť či výkon pri nízkych teplotách. Na zlepšenie práve týchto aspektov sa zameral aj čínsky výroba CATL. Ten je gigantom v oblasti výroby Li-ion batérií a najnovšie poodhalil informácie o svojej novinke – batérii, ktorá môže byť poriadnou výzvou pre americkú Teslu.

V prípade batérie Qilin z dielne CATL pôjde o  tretiu generáciu technológie CTP (skratka anglického označenia „Cell-to-pack“). Jej masová výroba by sa mala začať v budúcom roku. Výrobca sa už teraz pochválil aj niektorými ďalšími parametrami jeho novinky.

Konkrétne napríklad efektívnosť využitia objemu batérie predstavuje 72 %. Pre ilustráciu, v roku 2019 pri predstavení prvej generácie bola táto hodnota na úrovni 55 %, čo len dokladuje pokrok, ktorý sa výrobcovi podarilo dosiahnuť aj v porovnaní s vlastnými, skôr uvedenými produktmi.

Výrobca popracoval aj na energetickej hustote batérie, ktorú deklaruje na úrovni 255 Wh/kg. Ako hodnotu tepelnej účinnosti udáva čínska firma 50 %.  Poteší aj ďalšia informácia – nabitie z 10 na 80 % má byť superrýchle s trvaním iba 10 minút.

Pre zaujímavosť, Qilin dokáže poskytnúť o nezanedbateľných 13 % viac energie ako batéria 4680 od Tesla – za podmienky, že hovoríme o porovnateľných batériách napríklad z hľadiska veľkosti, uvádza Interesting Engineering.

autor: Peter S