Prokuratúra sa odvolá

Aký je spravodlivý trest za nehodu spôsobenú pod vplyvom alkoholu, pri ktorej zahynulo 5 mladých ľudí a ďalší boli zranení? Touto otázkou sa zaoberal Mestský súd Bratislava pri pojednávaní kauzy Dušana Dedečka. Rozhodol sa ho poslať na 15 rokov do väzenia v prvej, najmenej prísnej nápravnovýchovnej skupine. Proti tomu sa však zdvihla vlna odporu zo strany poškodených, ktorí pri nehoda prišli o blízkych.

Zasiahnuť sa najnovšie rozhodol generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten vydal pokyn dozorujúcemu prokurátorovi, aby "podal odvolanie v neprospech obžalovaného, pre nesprávnosť výroku o treste", uvádza Žilinka.

"Uložený trest odňatia slobody považujem za neprimerane nízky, dôsledne nezohľadňujúci spôsob spáchania trestného činu, jeho následky a osobu páchateľa. V neposlednom rade nezabezpečuje ani generálnu prevenciu, výchovný vplyv, teda odradenie iných od páchania obdobných trestných činov," povedal generálny prokurátor v stanovisku.

Súd tak bude po podaní odvolania rozhodovať o treste pre Dedečka znovu. Samotný vodič sa pritom rozhodol voči rozsudku neodvolať a prijal ho.

Zdroj: Maroš Žilinka - Facebook / foto: sme.sk