U nás zatiaľ starosti tohto typu veľmi nepoznáme, v takom Holandsku či Nórsku však už niektorým ľuďom začínajú celkom slušne piť krv nedbalo ležiace nabíjacie káble od elektromobilov k nabíjačkám. Prekážajú hlavne na klasických chodníkoch, ale nezriedka zasahujú aj do bežnej vozovky či do trás pre cyklistov. Čo robiť s takým problémom?

Nepredpokladáme, že by si európski úradníci vstúpili do svedomia a nechali rozvoj infraštruktúry pre elektromobily i vývoj samotných batériových áut na slobodnom trhu tak, aby sa tempo trochu spomalilo, prispôsobilo skutočným potrebám motoristov a s rozumom sa vyriešilo i uvedené trápenie v niektorých štátoch. Našťastie veda si dokáže poradiť i s násilným ohýbaním dopravy, ako dokazuje i najnovšia technika vyvíjaná pod hlavičkou VW.

Bezdrôtové nabíjanie samozrejme nie je žiadnou novinkou. Používame ho k mobilným telefónom, elektrickým zubným kefkám, holiacim strojčekom a množstvu ďalších zariadení. Medzi elektromobilmi sa zatiaľ nerozšírilo a dôvody sú vcelku prozaické. Jednak ho nevyvíjajú samotné automobilky, primárny háčik je ale v tom, že v porovnaní s relatívne obyčajným káblom s konektormi je málo výkonné.

Práve tento stav chce aktuálne zmeniť americká divízia Volkswagenu, ktorá sa v spolupráci so spomínaným ORNL a univerzitou v Tennessee pustila do vývoja systému bezdrôtového nabíjania s výkonom, ktorý by mal hravo konkurovať klasickým nabíjačkám.

300 kW. Bezdrôtovo...

Detaily konštrukcie automobilka ani samotní účastníci projektu z logických dôvodov nekomentovali, nezabudli sa však pochváliť priebežnými výsledkami. A tie vyzerajú prinajmenšom zaujímavo. Vďaka sústredeným elektromagnetickým vlnám, ktoré lepšie odolávajú stratám sa podarilo zvýšiť efektivitu pri prvých testoch až na 98 percent.

Samotný nabíjací výkon sa v súčasnosti pohybuje od 6,6 do 120 kW, pričom cieľom tímu je dostať sa až na 300 kilowattov, takže napríklad Taycan by bolo možné bez pripájania nabiť („len“ zaparkovaním na správnom mieste) na 80 percent v priebehu desiatich minúť.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

zdroj: VW USA