Jednoduché, no často ignorované

Priznáva to napokon aj samotná polícia, ktorá na Facebooku komentuje tento prehrešok so slovami: „slovenskí vodiči milujú stredný pruh na trojprúdovej diaľnici, aj keď nepredbiehajú“. A práve tu je kameň úrazu – jazda v strednom pruhu v situáciách, keď to nie je odôvodnené, je zakázaná a hrozí za ňu pokuta 100 eur.

„Policajti dopravnej polície sa často stretávajú s tým, že vodiči – aj napriek tomu, že je to zakázané – bezdôvodne jazdia v strednom jazdnom pruhu na diaľnici mimo obce, kde sú tri jazdné pruhy v jednom smere jazdy,“ popisuje Tomáš Vrábel, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ. V takýchto situáciách sa pritom má vždy jazdiť v pravom jazdnom pruhu.

Výnimkou sú odôvodnené prípady, kedy je dôležité použiť iný pruh – na predchádzanie, obchádzanie, otáčanie či odbočovanie. Tak to stanovuje cestný zákon a hoci sa polícia už viackrát na tento prehrešok pri svojich kontrolách priamo zamerala, stále sa jej nepodarilo slovenských motoristov úplne presvedčiť, že toto pravidlo majú dodržiavať.

Zdroj: Polícia SR – Facebook