Hoci ozvučenie automobilov prešlo počas ostatných desiatok rokov značným vývojom, jeho základná schéma zostala viac-menej rovnaká. Málo známa britská spoločnosť Warwick Acoustics to chce zmeniť. Bežné reproduktory plánuje v autách nahradiť elektrostatickými panelmi, ktoré majú viacero dôležitých výhod.

Technológia s rôznymi výhodami

Audiošpecialista uvádza, že oproti konvenčnému systému môže byť jeho produkt až o 75 % ľahší. O tri štvrtiny vie zároveň znížiť spotreba elektrickej energie. Zásadnou výhodou je tiež výrazne väčšia voľnosť z hľadiska tvarov či rozmerov, panel generujúci zvuk môže byť napríklad súčasťou opierky hlavy či vnútorných obkladov dverí. Napriek tomu má mať špičkovú kvalitu prejavu.

Warwick Acoustics nie je prvé meno, ktoré s touto technológiou experimentuje. V jej vývoji je však podľa vlastných slov ďalej než konkurencia. Firma sa odvoláva na päť rokov trvajúci výskum a vývoj, ako aj na patenty a vyše 30 ocenení. Tie získala aplikácia elektrostatických panelov v segmente slúchadiel.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Britská spoločnosť je podľa vlastných slov svetovo prvá, ktorá dokáže zaujímavé riešenie ponúknuť v rámci prémiových automobilov. Okrem toho vyzdvihuje ekologický faktor. Na rozdiel od bežných reproduktorov konštrukcia neobsahuje žiadne kovy vzácnych zemín, pričom cieľom je využívať 100 % recyklovaných materiálov. K plánom na sériovú výrobu či nasadenie do áut sa zatiaľ predstavitelia Warwick Acoustics bližšie nevyjadrili.