Koniec peňaženkám?

Apple intenzívne pracuje s americkými štátnymi úradmi, aby mohol legalizovať digitálne vodičské preukazy. Technologický gigant včera oznámil, že podobne ako si do Walletu môžeme dnes pridať letenku alebo platobnú kartu, bude možné fungovať na rovnakom princípe s vodičským preukazom a dokonca aj občianskym preukazom. To by teoreticky mohlo predznamenať koniec tradičných peňaženiek, keďže aj doba cashu je už takmer za nami.

Nová funkcia bude na úvod dostupná iba vo vybraných amerických štátoch. Dokážete si asi predstaviť, ako náročné je toto riešenie legislatívne obhájiť a zároveň sa postarať o bezpečnosť údajov. Štáty Arizona a Georgia budú prvými, ktoré dovolia občanom využívať digitálne riešenie Applu. Nasledovať budú štáty Iowa, Kentucky, Oklahoma, Utah, Connecticut a Maryland. Americký úrad pre bezpečnosť dopravy (TSA) je takisto v úzkom kontakte s Applom a čoskoro by mali na niektorých letiskách uznávať aj digitálny občiansky preukaz, takzvaný Digital ID Card.

Aplikácia digitálneho preukazu vás po naskenovaní fyzického dokladu vyzve aj na selfie. Následne sú tieto informácie odoslané štátnej administratíve, ktorá ich overí. Potom už môžete na identifikáciu používať vás iPhone, alebo aj chytré hodinky Apple Watch. Technológia je tu, ale dokážete si predstaviť, že bude trvať roky, kým bude naplno implementovaná, alebo nebodaj kým príde aj k nám? Aktuálne nemá Apple žiadny časový rozvrh, ktorý by naznačil, kedy by sme v jednotlivých krajinách mohli túto novinku očakávať.

Zdroj: motor1.com