Spoločnosť Sony Pictures oznámila nakrúcanie filmu s názvom Gran Turismo, ktorý má byť založený na skutočnom príbehu. Príbehu britského pilota Janna Mardenborougha, ktorý sa hraním hry Gran Turismo dostal až na vrchol motoristického športu. Film bude mať premiéru 11. augusta 2023 a rozhodne by ho v kinách nemal vynechať žiadny fanúšik rýchlych kolies. 

Mardenborough bol jedným z niekoľkých jazdcov, ktorí prešli od hier k profesionálnemu pretekaniu vďaka takzvanej GT Academy, teda súťaže organizovanej vydavateľom hry Gran Turismo, spoločnosťou Sony Computer Entertainment a automobilkou Nissan. V rokoch 2008 až 2016 v rámci GT Academy pretekali hráči medzi sebou najprv virtuálne a následne tí najrýchlejší dostali pozvánku, aby si zmerali sily v reálnych pretekárskych strojoch na okruhu. O čo súperili? O šancu stať sa továrenským pilotom Nissanu.  

Cesta na vrchol

Jann Mardenborough vyhral GT Academy v roku 2011 vo veku len 19 rokov a vyslúžil si sedačku v Nissane. V nasledujúcom roku sa zúčastnil britského šampionátu GT a o sezónu neskôr sme ho mohli vidieť na 24-hodinovke v Le Mans v triede LMP2, kde skončil tretí za svojím kolegom Lucasom Ordoñezom, taktiež absolventom GT Academy. Doslova rozprávku, ktorú Jann žil, však poznačila vážna nehoda v roku 2015 na Nürburgringu, pri ktorej zahynul jeden divák. 

Jeho kariéra tu ale neskončila a ešte v tom istom roku sa vrátil do Le Mans, tentoraz však za volantom špeciálu Nissan GT-R LM Nismo v kráľovskej triede LMP1. Ako niektorí z vás asi vedia, tento špeciál s motorom uloženým vpredu a pohonom predných kolies nebol práve najspoľahlivejší, presnejšie povedané, ukázalo sa, že je nekonkurencieschopný a po neúspešnom štarte v Le Mans ho Nissan stiahol. 

Práve účasť v najznámejších vytrvalostných pretekoch bola doterajším vrcholom Mardenboroughovej kariéry. Na to, že v roku 2010 jazdil akurát tak vo svojej izbe na obrazovke počítača, je jeho vzostup na vrchol motoršportu priam neuveriteľný. Po spomínanom roku 2015 prišiel mierny úpadok a Janna sme mohli vidieť v japonských seriáloch Super Formula a Super GT. Jeho príbeh je aj napriek tomu inšpiratívny a dokazuje, že nemusíte mať bohatých rodičov, aby ste si mohli splniť sny a dokonca vyraziť aj na Circuit de la Sarthe, kde sa jazdí Le Mans. 

Zdroj: Sony Pictures