Poliaci idú na súd

Zdalo sa, že zákaz benzínových a naftových áut novovyrobených a registrovaných po roku 2035 je už na dohľad. Najskôr však zamiešala kartami zmena okolo výnimky pre syntetické palivá a teraz sa o ďalší zvrat snažia Poliaci.

Poľsko sa najnovšie rozhodlo obrátiť na Súdny dvor Európskej únie. Tamojšia vláda je totiž presvedčená o tom, že rozhodnutie o zákaze spaľovákov padlo nesprávnym spôsobom. Rozhodlo sa o ňom totiž formou takzvanej kvalifikovanej väčšiny.  Za návrh musí v takom prípade hlasovať aspoň 15 z 27 členských štátov alebo sa zaň musí vysloviť aspoň toľko štátov, ktoré dovedna zastupujú 65 % obyvateľov EÚ, teda viac ako dve tretiny občanov.

Naši severní susedia chcú rozporovať hneď viaceré regulácie, ktoré sú súčasťou balíka Fit for 55 a majú zabezpečiť, že sa v EÚ podarí znížiť emisie o 55 percent do roku 2030 (v porovnaní s východiskovým stavom roku 1990). 

Poliaci namietajú, že v tomto prípade malo byť vraj potrebné jednomyseľné rozhodnutie všetkých štátov. To by zároveň znamenalo, že zákaz spaľovákov by v dnešnej podobe prakticky nemal šancu prejsť. „To rozhodnutie sa malo opierať o jednomyseľnosť, pretože má vplyv na energetický mix,“ cituje Denník N poľskú ministerku životného prostredia Annu Moskwovú.

Zdroj: Denník N / cz.depositphotos.com