Minister dopravy, ktorý chce zastaviť dopravu? Nezvyčajná kombinácia

O čom presne sa teraz v Nemecku diskutuje? Minister dopravy Volker Wissing (liberálna FDP) sa vyhráža zákazom jazdy pre autá a dodávky v čase víkendov, pokiaľ majú spaľovací motor. Dôvodom majú byť príliš vysoké celkové hodnoty emisií CO2 spôsobované cestnou dopravou.

Nemecko si dáva za cieľ do roku 2030 znížiť emisie CO2 o 65 percent v porovnaní s východiskovým rokom 1990. Súčasná situácia je neuspokojivá. Padol predaj elektromobilov a hrozí, že sektor dopravy vykáže o 22 miliónov ton CO2 viac ako je cieľ na rok 2024. V takýchto prípadoch nemecké zákony počítajú so zavedením opatrení. Zákaz šoférovania by mohol patriť medzi ne.

V krajine však zároveň prebieha diskusia o tom, do akej miery je užitočné a zmysluplné hodnotiť emisie za každú oblasť ekonomiky samostatne. Napokon, v konečnom dôsledku ide najmä o zníženie všetkých emisií a dodržiavanie dlhodobých celkových cieľov. Na druhej strane sa to môže podariť len vtedy, ak k tomu prispejú všetky sektory.

So zákazmi jazdy autom už majú Nemci skúsenosti, no nie kvôli príliš vysokým hodnotám vypúšťaných emisií CO2. V minulosti ich krajina zavázala kvôli nedostatku ropy. So zákazom automobilov so spaľovacími motormi cez víkend to ale napokon nemusí byť až také horúce. Analytici hodnotia tento návrh skôr ako snahu ministra o vyvolanie vnútropolitického tlaku na zmenu legislatívy.

Zdroj: deutschlandfunk.deauto-motor-und-sport.de / foto: cz.depositphotos.com