Ktoré autá benzín E10 zvládnu a ktoré nie?

Od momentu, keď sa benzín E10 objavil na benzínových pumpách, spôsobil množstvo reakcií a otázok u vodičov.  Benzín E10 je palivo, ktoré obsahuje až 10% etanolu a zvyšok tvorí klasický benzín. Etanol je obnoviteľná zložka, teda biopalivo vyrábané z rastlinných materiálov. Cieľom je v tomto prípade znižovať emisie skleníkových plynov a závislosť od fosílnych palív.

Pre mnohých vodičov (nielen) v Česku je teraz kľúčovou otázkou, či sú ich vozidlá schopné jazdiť na benzín E10 "bez ujmy". Väčšina novších vozidiel vyrobaných po roku 2000 by mala byť kompatibilná s týmto typom paliva. Avšak staršie autá, najmä tie vyrobené pred rokom 2000, by mohli mať problémy, pretože biozložka môže ovplyvniť niektoré komponenty motora a palivového systému.

V Česku doteraz vodiči tankovali benzín, ktorý obsahoval najviac polovičné množstvo biozložky. Kompatibilitu vášho auta s benzínom E10 si môžete skontrolovať na webe. Ak sa chcete vyhnúť benzínu E10, jednou z možností v Česku by mali byť stále napríklad čerpacie stanice EuroOil, ktoré prevádzkuje český štátny podnik Čepro, upozornil web Auto.cz.

Zdroj: Auto.cz, idnes.cz