Minuloročné zmeny v ŠPZkách znamenali koniec rozdeľovania áut podľa skratiek okresov na ŠPZkách. Evidenčné číslo je vo všeobecnosti viazané na vozidlo a ak ho auto raz dostane, môže ho mať do konca svojho využitia.  Povedané Pri kúpe nového vozidla sa teda vygeneruje EČV, ktoré na vozidle môže zostať do konca životnosti bez ohľadu na počet majiteľov a "ich okres".

Aktuálna verzia legislatívy však dáva pri predaji vozidla predávajúcemu možnosť ponechať si tabuľky s evidenčným číslom z vozidla, ktoré následne môže prideliť na svoje ďalšie vozidlo. Týmto sa vyšlo v ústrety okrem iného motoristom, ktorí predtým požiadali o vydanie voliteľnej tabuľky "na želanie" za zvýšený správny poplatok.

Nie každý však vie, že ak chcete pôvodné ŠPZky využiť, musíte tak urobiť v stanovenej lehote. "Vlastník si pri predaji vozidla môže ponechať tabuľky s evidenčným číslom, ktoré následne môže do maximálne jedného roku prideliť na svoje nové vozidlo. Tabuľky sú teda prenositeľné pri zmene bydliska či pri výmene vozidla, čo prináša úspory," uviedlo ministerstvo vnútra.

Zdražovaniu poplatkov za ŠPZ sa nevyhneme

Zmeny v systéme spôsobili pokles objednávok nových tabuliek EČV o 40 percent, píše agentúra TASR. Štát sa pravidelne chváli aj tým, že dokáže ušetriť vďaka tomu, že tabuľky vyrábajú po novom Automobilové opravovne MV SR. Aj napriek tomu sa však čoskoro dočkáme zdražovania poplatkov za ŠPZ v snahe zachraňovať zlý stav verejných financií.

Zdroj: Sme.sk / foto: FB - Nekŕmte nás odpadom