Dôvod pre vysokú pokutu? Ekologická zóna (známa aj pod skrátkou IG-L), v ktorej Rakúšania nemajú zľutovanie a účtujú vyššie sankcie ako za iných okolností. Majú na to aj príslušný zákon, práve od slovného spojenia Immissionsschutzgesetz – Luft je odvodený názov IG-L. Heute.at informuje o viacerých prípadoch nespokojných motoristov.

Jedna z takýchto ekologicky citlivých zón bola totiž zavedená pri vjazde do Viedne, teda neďaleko slovenských hraníc, a to konkrétne na výjazde z rýchlostnej cesty S1 na Leopoldsdorfer Straße.

Ako však poznamenal čitateľ Heute.at, uvedomoval si vinu za rýchlu jazdu, no nemá pochopenie pre enormnú výšku trestu – 200 eur. „Kontaktoval som úrady, ale nikdy som nedostal odpoveď,“ hovorí nahnevane. Nakoniec musel požadovanú sumu sankcie zaplatiť.

Prečo práve tam?

Nepozdáva sa mu však lokality danej zóny zavedenej na ochranu životného prostredia. V skutočnosti sa nachádza len pár metrov od rýchlostnej cesty S1, na ktorej sa denne preženú tisícky kamiónov a áut rýchlosťou 100 km/h. Nespokojný motorista si teda kladie otázku, do akej miery dáva zmysel práve na tejto vedľajšej ceste ochranná zóna pre životné prostredie.

Zdroj: Heute.at, foto: SN.at