Moderné hybridy nevyžadujú žiadne špeciálne znalosti, ale ocenia iné návyky, ktoré pomáhajú ekonomickej jazde. Prispôsobia sa štýlu jazdy vodiča a s energiou hospodária inteligentne. To však neznamená, že štýl jazdy je pre konečnú spotrebu paliva úplne irelevantný. Tu je niekoľko tipov, ktoré ukážu, ako jazdiť s hybridom úsporne.

Nebojte sa dynamicky zrýchľovať

Dynamické zrýchlenie a pustenie akcelerátora vo chvíli, keď požadovanú rýchlosť dosiahnete, umožní naplno využiť účinnosť hybridného systému. Samozrejme, auto spotrebuje viac paliva a energie, ak plyn stlačíte silnejšie, ale akcelerácia bude trvať kratší čas a na kratšiu vzdialenosť. To má za následok nižšiu priemernú spotrebu. V hybridných autách Lexus a Toyota pomôže bezstupňová prevodovka e-CVT, ktorá prispôsobuje otáčky motora tak, aby vždy pracoval v optimálnom, teda najefektívnejšom pásme.

Predvídajte

Pri jazde je kľúčové pozerať sa ďaleko pred seba a predvídať, čo sa deje na ceste. Pohyby iných vodičov, zmeny svetiel na semafóroch, blížiace sa obmedzenia a prechody pre chodcov. Všetko to, čo by nás mohlo prinútiť brzdiť, treba predvídať dopredu. Vďaka tomu môžeme brzdenie naplánovať tak, aby sme z tohto manévru získali čo najviac energie. Hybridným autom, na rozdiel od konvenčného spaľovacieho, by sme mali brzdiť dlhší čas a s menšou silou. V tom prípade nenútime brzdový systém do práce a spomaľovanie preberá elektromotor, ktorý pracuje ako generátor rekuperujúci energiu. Tá sa potom ukladá do batérií  a znova použije pri zrýchľovaní. Stačí trochu plánovania, aby ste príliš intenzívne nebrzdili a nemrhali cennou energiou. 

Sledujte indikátory

Hybridné autá nám často sami naznačia, ako jazdiť hospodárne - ukazovateľ využitia energie hnacej sústavy je rozdelený na dve hlavné sekcie – Eco a Power. Príslušná stupnica na budíkoch nám povie, v ktorej chvíli sa zapne spaľovací motor. Vďaka tomu sa môžeme vyhnúť zbytočnému zrýchľovaniu a môžeme prekonať väčšiu vzdialenosť iba pomocou elektromotora. Modely Lexus a Toyota vybavené head-up displejom zobrazujú tieto praktické údaje aj na ňom – čiže nie je potrebné ani odtrhnúť zrak od vozovky, aby sme jazdili úspornejšie. Indikátory hybridného pohonu dávajú vedieť, ako by sme mali brzdiť, čo uľahčuje ekonomickú jazdu v meste, aj mimo neho. 

Nestrácajte čas

Príslovie „Čas sú peniaze“ platí aj pre hybridné autá. Napríklad ak stojíme a máme zapnutý motor, nestojí nás to nič len zdanlivo. Aj keď po stlačení tlačidla START v hybridoch Lexusu a Toyoty panuje príjemné ticho, treba pripomenúť, že batéria hybridného systému neustále čerpá energiu. Napájanie klimatizácie, palubného vybavenia, svetlometov a príslušenstva tiež znižuje hladinu nabitia batérie a aj keď spaľovací motor nepracuje, parkovanie so zapnutým motorom nie je úplne zadarmo. Preto je najlepšie zapnúť zapaľovanie až bezprostredne pred jazdou a vypnúť ho hneď, keď dorazíte do cieľa. Tak sa vyhnete zbytočným stratám energie a budete sa môcť tešiť z ešte nižšej spotreby paliva. 

Využívajte funkcie vozidla

Aktivovanie režimu EV, ktorý je k dispozícii napríklad v hybridných automobiloch umožňuje pohybovať sa nízkou rýchlosťou s využitím iba elektromotora. Táto funkcia je užitočná napríklad na parkoviskách, keď manévrujeme, alebo keď sa pohybujeme po preplnenom centre hľadajúc parkovacie miesto. Môžeme ju využiť takisto v zápche pri vjazde na autostrádu alebo v kempingu, keď nechceme zobudiť ľudí spiacich v karavanoch.

Mnohé možnosti využitia režimu EV nič nemenia na skutočnosti, že ak ho využívame správne,  prináša nám úžitok v podobe ďalšej zníženej spotreby paliva. Využitie elektromotora v spomenutých situáciách umožní oddialiť aktiváciu spaľovacieho motora. Vhodné je takisto používať režim jazdy ECO, ktorý väčšinou mení vlastnosti pohonného systému a ovplyvňuje činnosť palubných zariadení, ako sú napríklad klimatizácia a kúrenie. Moderné autá, ktoré sú často podriadené čo najnižšej možnej spotrebe paliva a energie, majú celý rad funkcií a možností, ktoré umožňujú šetrenie aj pri každodenných cestách. Je dobré ich poznať a používať.