Z toho vyplýva, že ak aj na diaľnicu s vozidlom s neplatnou diaľničnou známkou vojdete, môžete cestou na čerpacej stanici, cez mobilnú aplikáciu z auta alebo cez notebook na webstránke eznamka.sk zaplatiť za používanie diaľnic počas jazdy. Dokonca to môžete potiahnuť ešte ďalej. Ak viete, že dôjdete do cieľa dlho pred polnocou, zakúpenie diaľničnej známky môžete zrealizovať aj celé hodiny po jazde z komfortu domova alebo hotela. Len je nutné na to vo víre udalostí, ktoré po príchode na miesto nastanú, nezabudnúť. 

Zabudol som kúpiť diaľničnú známku. Čo nasleduje?

Alfonz (kameramenský Land Rover Freelander TD4) nový člen môjho vozového parku doposiaľ diaľničnú známku zaplatenú nemal. Nepotreboval ju. Až do tohto víkendu, presnejšie do nedele 20. 9. Zrazu som sa s ním ocitol na diaľnici mimo mesta a teda v zóne, kde je nutné mať za používanie diaľnic zaplatené. Uvedomil som si to, no keďže som bol v aute sám, mal som celkom naponáhlo a z mobilu som to počas jazdy nebol ochotný platiť. Ubezpečoval som sa, že len čo prídem do cieľa, prvá vec ešte snáď pred návštevou WC, bude nutnosť kúpy e-známky. Hrozba pokuty vo výške 150 € je dostatočná motivácia, myslel som si. 

No nebola. Úplne som na to zabudol, známku som v rámci jedného dátumu nekúpil a po polnoci je už neskoro. Len pripomeniem, že systém akceptuje platbu zrealizovanú len do 23:59 h. Keď som si na moju veľkú chybu dnes spomenul, bolo okrem toho, že Alfonz už diaľničnú známku nutne potrebuje zrejmé, že pokuta za jazdu po diaľnici "na čierno" ma neminie. Rozbehol som pátranie, chcel som sa dovolať niekomu, kto o tom rozhoduje alebo môže rozhodovať s priznaním a zároveň získať informácie pre tento článok, aby ste mali z prvej ruky info o tom, ako to funguje.

Pokuta môže byť 100, ale aj 180 €!

Celé to funguje trochu zložito. Elektronické diaľničné známky online predávané mobilnou aplikáciou alebo cez web eznamka.sk má na starosti spoločnosť. V ich kompetencii ani náplni nie je kontrolovať vozidlá na cestách. To je v kompetencii NDSky. Tá má zo zákona povinnosť kontrolovať užívateľov diaľnic a rýchlostných ciest. Ani NDS však neudeľuje pokuty. To je zas v kompetencii okresných úradov, na ktoré NDS podľa EČV zasiela data a dôkazy pre udelenie pokuty v zmysle zákona o objektívnej zodpovednosti. Pokuta prichádza majiteľovi vozidla, nie vodičovi. 

Keďže nemám problém priznať si chybu či prešľap, volal som aj na NDS, kde som im moju chybu opísal a vysvetlil. Mali pre mňa pochopenie, no s prípadným pardónom či odpustením pokuty nie je možné v tejto fáze nič urobiť. Proces je automatický, človek doň vstupuje až na samom konci, pri zasielaní pokuty poštou. Kým som pokutu nedostal, nemám čo riešiť. Môžem len čakať. Keď pokutu 150 € dostanem a do 14 dní ju zaplatím, vybaví to 2/3 suma, teda rovných 100 €. Ak sa však voči konaniu voči mne odvolám s argumentami, v mojom prípade napríklad, že bola nedeľa, celkom som na to zabudol a v pondelok som si diaľničnú známku kúpil, úradník na obecnom úrade môže túto vec vziať do úvahy a pokutu mi celkom odpustiť. Na konci celého automatizovaného systému je totiž konkrétny človek, ktorý o udelení pokuty rozhodne. Ak však úradník rozhodne, že moje odvolanie je neopodstatnené a pokuta mi prináleží, priráta mi k tomu ešte správny poplatok, ktorý je nepekných 30 €. Keďže toto celé sa aj nemusí v priebehu prvých dvoch týždňov od udelenia pokuty stihnúť, na konci mi vlastne hrozí takmer dvojnásobná pokuta, na miesto 100 € až 180 €.

Skvelý tip ako postupovať

Pracovník NDSky mi dal predsa len jeden skvelý tip, ako postupovať. Najprv nemám robiť nič, treba čakať, či pokuta príde. Následne je vhodné konkrétnemu pracovníkovi na obecný úrad zavolať alebo ho navštíviť osobne a preveriť, či by bol ochotný uznať moje argumenty, priznanie a rýchle zakúpenie známky odpustením pokuty. Ak áno, nasleduje oficiálne zaslané odvolanie, ktoré spracuje. Uznaním je pokuta odpustená. Ak naznačí, že to neuzná, treba rýchlo zaplatiť, aby ste stihli ešte nízku sumu 100 € a žiadne odvolanie neposielajte. Keď ho pošlete a on ho neuzná, platíte totiž spomínaných 180 €.