Pre jazdu na snehom pokrytých vozovkách platia určité bezpečnostné pravidlá, uvedomili ste si však niekedy, že opatrní a dôslední musíte byť aj po odstavení auta na parkovisku? Najmä ak prídete po dlhšej jazde po zasneženej ceste a auto odstavíte na dlhší čas. V takom prípade nazaškodí nazrieť do podbehov a ak je tam nahromadený sneh, odstráňte ho. Nemusíte sa s tým nejako babrať, stačí, keď ho odtiaľ trochu vykopete nohou. Nie je to ideálne, ale stále lepšie ako nič. Možno vám to ušetrí stovky eur za škody, ktoré by ste si mohli na druhý deň na aute narobiť.

Po jazde na zasnežených cestách je dobré kolesá auta a podbehy aspoň trochu očistiť od snehu.

Teplo z bŕzd a mráz

Problém nastane najmä v momentoch, keď v noci mrzne. Zákerné procesy sa spustia hneď potom, ako odstavíte auto so snehom v podbehoch. Teplo z chladnúcich bŕzd ho určie neroztopí úplne, maximálne z neho urobí jemnú kašu, ktorá cez noc následne zmrzne. Ráno sú tak zo včerajšieho snehu v podbehoch tvrdé ľadové kamene, ktoré už znamenajú problém. Stále je však šanca na to, aby ste ich spod blatníkov vykopli aspoň teraz. Ale pozor, nie vždy je to jednoduché a tentoraz už hrozí, že pritom praskne mrazom skrehnutý plastový podblatník. Len pre zaujímavosť si zistite, koľko stoja na vaše auto, možno vás to nemilo prekvapí.

Na obrubníkoch opatrne

Problém so zamrznutým snehom v podbehoch sa môže prejaviť už na prvých centimetroch jazdy. Ak totiž parkujete na vysokom obrubníku, pri vytočení kolies a následnom „zoskočení“ z obrubníka predné kolesá prepružia, zatlačia na ľad medzi kolesom a skrehnutým plastovým podblatníkom a ten jednoducho praskne (minimálne sa vytrhne prichytenie podblatníka o blatník). V extrémnych prípadoch dochádza aj k zvýšenému namáhaniu riadenia a jeho posilňovača.

Toto je zlý stav, takýto sneh a ľad pred jazdou určite očistite.

Ak vám veľký kus ľadu spod kolies vypadne počas jazdy, môžete ním ohroziť ostatných účastníkov premávky. A nehovorím len o autách okolo, viete si predstaviť, čo by mohol spôsobiť ak trafí chodca stojaceho pri ceste? Že je to len teoretizovanie? Videl som to na vlastné oči a nie je to nič príjemné. Dotyčný vodič mal potom čo polícii vysvetľovať. Stačí pritom málo, po každej jazde po zasnežených cestách obehnite auto a ak máte v podbehoch sneh, odstráňte ho skôr, než sa zmení na tvrdý ľad a narobí zbytočné škody.

Takýto kus ľadu, ktorý vám vypadne počas jazdy spod kolies, môže zraniť kohokoľvek v blízkosti auta.