Slovensko má v porovnaní s väčšinou rozvinutých krajín na celom svete podstatne vyššie ceny benzínu. Nielen z hľadiska koncovej trhovej ceny, ktorú motorista zaplatí na čerpacej stanici. Aj z hľadiska pomeru ceny paliva, teda mesačnej investícii do paliva a priemerného mesačného príjmu.

Na webe austrálskej spoločnosti www.comparethemarket.com.au na globálne porovnávanie nákladov na produkty a služby, vydali ešte za rok 2021 výsledky pomerne rozsiahlej štúdie o priemerných cenách palív vo svete. Zohľadnili nielen to, koľko priemerne stojí liter benzínu v jednotlivých krajinách, ale hlavne aký pomer predstavuje natankovanie 42 l nádrže k priemernému finančnému príjmu.

Tri štáty s najdostupnejšími cenami paliva v pomere k priemernému zárobku.

Slovensko má drahé palivá nielen v absolútnej hodnote, ale aj v pomere k príjmom. Slovák dá za plnú nádrž takmer 5% priemernej výplaty. Američan 10x menej! Teda cca 0,6% z výplaty.

Ani v jednej z týchto oblastí Slovensko nezaujalo pozície, ktoré by pre neho bolo lichotivé. Práve naopak, z 37 hodnotených krajín je Slovensko až na 30. mieste, teda máme drahší benzín a nižšie príjmy ako podstatná väčšina iných krajín sveta.

Slovenko má drahší liter benzínu a aj väčší pomer medzi cenou plnej nádrže k mesačnému príjmu ako USA, Rakúsko, severské krajiny, Belgicko, Holandsko, ale aj Francúzsko, Taliansko či Česká republika. Jedna plná nádrž nás stojí až 4,57% celkového mesačného príjmu, zatiaľ čo v USA je to len 0,57%!

Prehľad dostupnosti paliva porovnávaných krajín sveta v pomere k priemernému prijímu (data platne za rok 2021). 

Česko len o priečku pred nami?

Česko v zozname obsadilo 29. miesto, pretože majú priemerne o päť dolárových centov lacnejší benzín. No vraj o 12 amerických dolárov nižší mesačný príjem. My však dobre vieme, že priemerný zárobok v ČR je určite vyšší ako na Slovensku a rozdiel celkom iste nie je pár dolárov. O niektorých číslach sa bude polemizovať, aj keby sa tvorcovia štúdie pracovali s nepresnými vstupmi, Slovensko by stále zaujímalo v zozname nepriaznivú pozíciu.

Najlepšie pomery medzi cenou plnej nádrže a príjmom majú v USA, Austrálii, Kanade. Prvou Európskou krajinou je Luxembursko. Tam síce cena za liter benzínu dosahuje 1,28 USD, avšak v pomere k mesačnému príjmu vyše 5-tisíc USD je to len 1,07%.

foto: cz.depositphotos.com