Za novinkou Grappler je Stock Enterprises. Prostriedok je vraj bezpečný, použiteľný aj v hustej premávke a účinný na všetkých autách, bez ohľadu na poháňanú nápravu.

Nespomínam si, kedy boli na Slovensku poslednýkrát medializované prípady, kde bol použitý zastavovací pás. Jeho použitie so sebou nesie veľké riziká. Preto sa takmer nepoužíva. Prvým je zodpovednosť za škodu, ktorá vznikne neovládateľným autom. Druhým dôvodom je, ako v krátkom čase zabezpečiť, aby na pás nevyšlo vozidlo, pre ktoré nie je určený? Tretí dôvod, ten najpodstatnejší, je bezpečnosť zasahujúceho policajta. Musí sa doslova hodiť pred auto, ktoré prichádza vysokou rýchlosťou. Nie je pritom ničím chránený, maximálne odstaveným policajným autom. No služobné auto môže byť po náraze odhodené na policajta.

Žeby konečne bezpečná možnosť zastavenia auta?

Je jasné, že policajti v realite využívajú všetko možné (niekedy aj nemožné) na úspešné ukončenie zákroku, bez vedľajších následkov. Používaná technika a oprávnenia policajtov sa líšia od krajiny ku krajine. Z americkej dielne Stock Enterprises prichádza revolučné riešenie - Grappler. Ide o výsuvnú vidlicu so sieťou, ktorá sa namotá na koleso zadnej nápravy. Koleso sa postupne zablokuje a auto sa stane horšie ovládateľným, až sa zastaví. Grappler má 2 režimy: samostatná sieť, ktorá sa odpojí; alebo ostane pripojená k policajnému autu. Názornú ukážku si môžete pozrieť na videu.

Zdroj: Jalopnik