Svetová premiéra modelu Škoda Octavia RS 2020 je už za dverami, automobilka Škoda Auto však technické detaily a v podstate aj dizajn stále tají. Udržať však všetky tajomstvá za zavretými dverami je dnes takmer nemožné, preto sa krátko po úniku jej podoby cez konfigurátor začínajú objavovať aj prvé reálne poznatky o jej konkrétnych verziách. Údajne ide o únik z interných materiálov automobilky.

Na verziu 4x4 musia priaznivci Octavie RS zabudnúť. Ak príde, tak až neskôr.

Bez pohonu 4x4

Podľa zverejnenej fotografie by sa mali všetky tri motorárske verzie Octavie RS objaviť na trhu ešte v roku 2020. Ako prvá sa v júni 2020 objaví najväčšia hviezda celého radu Octavia RS, hybridná Octavia RS iV. Klasické benzínové a naftové Octavie RS budú nasledovať o dva mesiace neskôr. Dokument zároveň potvrdzuje už skôr proklamované max. výkony jednotlivých verzií. Hybridná aj benzínová budú mať zhodných 180 kW (245 k), v oblasti krútiaceho momentu však bude benzínová verzia poháňaná motorom 2.0 TSI ťahať za kratší koniec. Mala by totiž disponovať krútiacim momentom 370 Nm, zatiaľ čo hybridná verzia pošle aj zásluhou elektromotora na predné kolesá aj napriek menšiemu motoru 1.4 TSI až 400 Nm.

Tajomstvá okolo Octavie RS 2020 prezradila táto fotka.

Manuál aj DSG

Škoda, našťastie, zostáva verná aj priaznivcom manuálnych prevodoviek a benzínovú Octaviu RS 245 pošle na trh aj so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Alternatívou zostane 7-stupňová dvojspojková prevodovka DSG. Rovnakú „skriňu“ ponúkne aj k naftovej verzii RS 200. K nej však manuálnu prevodovku nedostanete. Rovnako to bude aj v prípade hybridnej Octavie RS 245 iV, ktorá príde výhradne s trojspojkovou 6-stupňovou prevodovkou DSG.

Zaujímavosťou je však fakt, že tento rok automobilka nepočíta s verziou RS 4x4. Či sa nakoniec ukáže neskôr, ukáže až čas, každopádne, momentálne si budú musieť priaznivci tohto modelu vystačiť len s verziami s pohonom výlučne predných kolies.

Hybridná Octavia RS 245 iV dostane rovnaký pohon ako Suberb iV (1.4 TSI + elektromotor). Líšiť sa bude len vyšším systémovým výkonom.