Boli časy, keď mali všetky špičkové športové Golfy označenie výlučne GTI. To je však dávna minulosť, v poslednom období mení Volkswagen taktiku a vo výrobnom programe ponúka rovno niekoľko športových a veľmi dynamických Golfov. Nároky zákazníkov skrátka neustále rastú a treba mať pripravené pre každého niečo. S príchodom ôsmej generácie modelu Golf tak bolo len otázkou času, kedy sa okrem jeho bežných verzií objavia aj tie športovejšie. Zdá sa, že ten čas prichádza.

Od GTD po R

Znenazdania sa Instagramom začala šíriť fotografia jednej zo športových verzií nového Golfu. O ktorú z nich presne ide nevieme, jasné dokonca nie je ani to, či ide o nečakaný únik, alebo naopak veľmi dobre premyslenú akciu marketingu fabriky, každopádne sa pozeráme na auto, ktoré sa s veľkou pravdepodobnosťou ukáže už na tohtoročnom jarnom autosalóne v Ženeve. Tam by mal VW verejnosti ukázať prvých dvoch zástupcov prvej ligy modelového radu Golf – verzie GTI a GTD. Je teda možné, že pred sebou máme fotografiu nového Golfa GTI.

Detaily o výkonoch

Ešte zaujímavejšia je však ďalšia fotografia. Opäť je na Instagrame a údajne ide o záber z pripravovanej prezentácie športových modelov. Čo je na tom pravdy, nevieme, zverejnené informácie však vyzerajú dôveryhodne a dávajú logiku. Podľa nich by mal na začiatku ponuky športových Golfov stáť naftový Golf GTD s výkonom 147 kW (200 k), za ním bude nasledovať „ľahkonohý“ Golf GTI naladený na 180 kW (245 k), rovnako výkonný hybridný Golf GTE (s rovnakou technikou príde aj jedna z verzií Octavie RS), reťazec pokračuje ultimatívnym Golfom GTI TCR (221 kW/300 k) a na absolútnom vrchole sa usadí aj tentoraz Golf R s max. výkonom 245 kW (333 k).

Nie príliš kvalitná fotografia odhaľuje pripravované športové verzie VW Golf VIII a ich finálne výkony.

Či sa naozaj pozeráme na finálne výkony jednotlivých verzií Golfu, pravdepodobne zistíme už čoskoro, s blížiacim sa termínom jarného ženevského autosalóna totiž začne svoje novinky oficiálne odhaľovať aj samotný Volkswagen. Uvidíme teda, s čím vyrukuje ako prvým.