Volkswagen si podvodný softvér objednal a Bosch napriek zreteľnému podvodu vo veľkom rád dodal. Jednoduché, nemyslíte?

Kauza Dieselgate vraj stála koncern Volkswagen zatiaľ zhruba už neuveriteľných 27 miliárd eur. Pôvodné odhady manažérov značky boli na odvážnej hodnote 18 miliárd. A stále ale nie je koniec. Pokuty, odškodnenia,... to všetko môže naďalej pribúdať. Teraz však prišiel pre mnohých trošku nečakaný podnet zo strany nemeckej štátnej prokuratúry v Stuttgarte. Pýtate sa prečo v Stuttgarte? Sídlo spoločnosti Bosch je práve neďaleko tohto mesta. Tamojšia prokuratúra aktívne uvažuje nad možnosťou sankcionovania firmy, a to za to, že dodala dávno odhalený podvodný softvér, ktorý umožňuje vykazovať iné hodnoty počas testovania.

"Potvrdzujeme informáciu, že Úrad verejného prokurátora v Stuttgarte otvoril finančný sankčný proces voči spoločnosti Robert Bosch GmbH," povedal hovorca Boschu pre agentúru Reuters. "Proces je spojený s vyšetrovaním zamestnancov firmy Robert Bosch GmbH v súvislosti s používaním údajne zmanipulovaného softvéru v riadiacich jednotkách dieselových vozidiel."

So samotnou výškou pokuty alebo sankcie to tiež nie je isté. Kolujú fámy, že má ísť o sumu zhruba jednej miliardy eur. Bosch to zatiaľ radšej nekomentoval. Každopádne sa zdá, že sa sankcii v kauze nevyhnú. Budeme sledovať, čo všetko ešte príde a na koho plecia padne špina...

Zdroj: Reuters