Elkan obom japonským značkám, ktorých vedenie nedávno navštívil osobne, sľubuje z partnerstva veľké benefity, ak pristanú na zväzok FCA-Renault. "Naša ponuka Renaultu vytvorí globálne partnerstvo so všetkými troma skvelými spoločnosťami v tejto bezprecedentnej transformácii v našom priemysle," povedal John Elkann pre japonské noviny Nikkei. "Nissan a Mitsubishi veľmi v oblasti produktu a biznisu rešpektujem." 

Elkannova cesta do Japonska za tamojšími automobilovými špičkami prišla len deň po tom, čo FCA navrhla 50/50 partnerstvo Renaultu, ktorý má v partnerstve Nissan už 20 rokov a je najväčším akcionárom japonskej značky s podielom až 43,4 %. Nissan na dôvažok kontroluje najväčšiu časť akcií značky Mistubishi. Navrhované partnerstvo by vytvorilo automobilového giganta so svetovým predajom 15 miliónov áut ročne.

John Elkann donedávna po odchode známeho Luca di Montezemolo šéfoval Ferrari 

Reakcia bossov v Renaulte na ponuku, ktorú nazvali priateľskou, je zdržanlivá, no nie odmietavá. Dozorná rada v Paríži sľubuje, že si ponuku podrobne preskúma a bude sa snažiť nájsť riešenie, ktoré bude najvýhodnejšie pre aktuálnu alianciu.

Ponúkané zlúčenie na úrovni 50/50 medzi FCA a Renaultom je však pre japonské značky trochu hrozbou, pretože ich hlas sa na najvyššej úrovni rozhodovania ešte zmenší. Nová dozorná rada by mala mať 11 členov. FCA a Renault by mali po 4, no Nissan a Mitsubishi len po 1. Aktuálna dozorná rada Aliancie má 4 vrcholných členov. Sú to Renault Chairman Jean-Dominique Senard, Renault CEO Thierry Bollore, Nissan CEO Saikawa a Mitsubishi CEO Osamu Masuko.

Veľmi zaujímavé, nie nelogické, no pre japonské značky pochopiteľne nie ideálne navrhované manželstvo. Vývoj budeme sledovať, toto partnerstvo totiž má silu ovplyvniť automobilový biznis na celom svete.