Hypercar AMG bude mať motor z F1 a 1000 k

Hypercar AMG bude mať motor z F1

Žiadna V10, ale 1.6 l V6

Šéf AMG Tobias Moers pripustil, že motor by mohol mať 1000 k, ale nie viac ako 1200 k. Ak by ste čakali V8, V10 alebo nebodaj V12, tak vás sklamem, žiadna veľkoobjemová atmosféra do nového hypercaru nepôjde. AMG stavilo na niečo, čo dobre poznajú z Formuly 1, teda 1,6 litrový turbo V6. Motor pochádza priamo z F1 a jeho súčasťou bude aj celý hybridný systém s MGU-K, ktorá mení mechanickú energiou na elektrinu a MGU-H, ktorej úlohou je zase meniť teplo výfukových plynov na elektrinu.

AMG stavia hypercar a nie hocijaký, bude mať motor priamo z F1 a na vývoji sa budú podieľať aj Lewis Hamilton a Nico Rosberg.

Moers hovorí, že motor naladia na nižší výkon ako je súčasná špecifikácia pre F1, ale nebude to o toľko menej ako by sme čakali. „Náš motor F1 je oveľa odolnejší ako si ľudia myslia a ak sa pozrieme na zaťaženie počas pretekov v F1 a porovnáme s tým, ako sa bude používať v cestnej premávke, uvidíme, že bude mať oveľa menej práce.“ Väčšie starosti im robia emisné normy a prevodovka, pretože tá v súčasnej F1 je takmer nepoužiteľná v premávke a vyžadovala by veľa zmien.

Hypercar AMG bude mať motor z F1 a 1000 k

Podľa AMG bude ich hypercar najefektívnejší

AMG začne testovať prvé prototypy celokarbónového dvojsedadlového hypercaru s motorom v strede počas októbra 2017. Karbónový monokok vyrobia rovnakou technológiu a v rovnakom štýle ako tím F1. Moers hovorí, že ich hypercar bude najefektívnejší s výnimočnými dynamickými vlastnosťami, no nemusí byť najvýkonnejší. Tým naznačil, že pôjde auto s výborným pomerom hmotnosti a výkonu, ktoré bude ťažiť z nízkej váhy. Navyše súčasťou vývojového tímu budú aj piloti Mercedesu AMG v F1, Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Cenu síce neprezradili, no hovorí sa o sume 3,5 milióna eur a prví zákazníci by mali mať hypercar v garáži do konca roka 2018.