Zrodenie ikony

Prvé ľahké terénne autá začala japonská automobilka vyvíjať ešte počas II. svetovej vojny. Ale skutočná história Toyoty Land Cruiser odštartovala v roku 1951. Na trhu v tom čase debutoval model Toyota Jeep BJ – surové terénne auto stvorené v extrémne krátkom čase pre potreby uniformovaných zložiek. Nakoniec sa japonská vláda rozhodla pre iný model. Vozidlo si však začalo získavať popularitu vďaka vývozu a získavalo uznanie civilistov.

V roku 1954 jeho názov zmenili na  Land Cruiser, po anglicky pozemný krížnik. Výber slov nebol náhodný  - mal zdôrazniť terénne schopnosti auta, ktoré mu umožňujú dosiahnuť prakticky každé miesto na zemi. V roku 1957 sa Land Cruiser stal prvým vozidlom Toyoty ponúkaným v Spojených štátoch. Tak sa zrodila legenda.

Verný sluha

Jeho terénne možnosti  využívalo množstvo ľudí. Výborným príkladom je rodina kávových plantážnikov z kolumbijskej časti Ánd. Poľnohospodári si vybrali model Land Cruisera FJ25 z roku 1960 a 55 rokov ho používali na prepravu nákladu po miestnych cestách. Auto bolo pojazdné dokonca aj po takom dlhom čase. Terénnu Toyotu s obľubou využívajú filmové štáby, ktoré nakrúcajú v teréne, napríklad tím, ktorý pripravuje motoristický program The Grand Tour.

Filmová hviezda

Land Cruiser sa však objavuje aj pred kamerou. Terénne auto uvidíme aj v najnovšom akčnom filme Terminátor: Temný osud. Už v upútavke je Toyota Land Cruiser 80 čerešňovej farby, z ktorej vystupuje hrdinka Sarah Connor (Linda Hamilton). Aký bude ďalší príbeh auta? To sa dozvieme na jeseň, keď sa americký film dostane do kín.

Pretekársky majster

Vráťme sa však do reálneho sveta, pretože práve v ňom dosahuje Land Cruiser najväčšie úspechy. Terénne vozidlo je nerozlučne späté s extrémne náročnou Rely Dakar. V najťažších pretekoch sveta štartuje Toyota prakticky od začiatku ich existencie a dosahuje množstvo úspechov, v poslednom ročníku Rally Dakar si Land Cruiser vybojoval už šiesty raz po sebe víťazstvo v triede. 

Najrýchlejší teréniak

Popri športových úspechoch v roku 2017 prekonal Land Cruiser rýchlostný rekord terénneho automobilu. Upravenému japonskému autu s prezývkou Land Speed Cruiser sa podarilo v púšti  Mojave zrýchliť na impozantnú rýchlosť 370 km/h. Podarilo sa to vďaka tuningu 5,7-litrového motora  V8 3UR-FE s dvomi turbodúchadlami, ktorého výkon zvýšili na 2000 koní!

Prešpikovaný elektronikou

Súčasná Toyota Land Cruiser sa výrazne odlišuje od svojich sparťansky vybavených predkov. Vo vozidle teraz nájdete balík systémov aktívnej bezpečnosti Toyota Safety Sense, celý rad kamier, ktoré umožňujú vidieť, čo sa deje pred vozidlom, za ním a aj na boku, alebo trojzónovú klimatizáciu. Ale hlavnou úlohou auta je naďalej prekonávať terénne ťažkosti. Preto je vybavené systémom  Crawl Control pre jazdu s nízkou konštantnou rýchlosťou, pomocné systémy pre jazdu z kopca a do kopca a hydraulický systém riadenia stabilizátorov. A bez problémov utiahne príves s hmotnosťou až 3 tony. Skrátka – roky bežia a Land Cruiser stále zostáva synonymom terénneho vozidla.