Nový motor dostal prednosť v CLS-ku, ktoré predstavili len nedávno. Verzia AMG 53 bude tiež prvým hybridným kúskom z dielne AMG. Nepôjde o klasický plug-in hybrid, ktorý si doma nabijete a pôjdete pár km s vypnutým spaľovacím motorom.

Nový Mercedes-AMG CLS 53 ponúkne radový šesťvalec a elektrický kompresor so 48-voltovou elektrickou sieťou.

Veľa Mercedes nadšencov si povie hurá, konečne radový šesťvalec.

Novinka v sebe ukrýva elektromotor, ktorý je vložený medzi motor a prevodovku. Ten supluje funkciu alternátora a štartéru, pri brzdení funguje ako generátor a motor tak nevyužíva bežný drážkovaný remeň. K tejto elektrifikácii tiež prislúcha elektrický kompresor, ktorý s turbodúchadlom prispieva k lepšej odozve na plyn, menšej turbodiere a vyššiemu výkonu. Celý pohonný systém využíva 48-voltovú sieť, vo vozidle je však aj bežná 12-voltová sieť. Mercedes už novinku vybavil tiež filtrom pevných častíc.

Radový šesťvalec teda využíva dvojité preplňovanie a zo zdvihového objemu 3,0 litra ponúkne 320 kW (435 k). Krútiaci moment vrcholí hodnotou 520 Nm. Prídavný elektromotor však môže krátkodobo poskytnúť 16 kW (22 k) a 250 Nm. Motor je spojený výlučne s 9-stupňovou automatickou prevodovkou a pohonom všetkých kolies 4Matic.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Jazdné vlastnosti prezradia všetko. Takmer 2-tonové CLS (ale aj Éčko kupé a kabriolet) zrýchli na 100-ku za 4,5 sekundy, iba kupé z triedy E to dokáže za 4,4 sekundy. Maximálna rýchlosť je obligátne obmedzená na 250 km/h, s balíkom AMG Driver's Package je posunutá na hranicu 270 km/h. Brzdová sústava využíva predné 370 mm kotúče so 4-piestikovými strmeňmi, vzadu nájdeme 1-piestikové strmene s 360 mm kotúčom.

Nový motor dostane spolu s CLS-kom aj Éčko v karosérii kupé a kabriolet.

Automobily série 53 sú tiež odlíšené od bežných modelov exteriérovým dizajnom AMG Styling, ktorý prináša odlišné nárazníky, masku chladiča alebo prahy karosérie. V štandarde jazdí CLS 53 AMG na 19-palcových diskoch, v opcii sú aj o palec väčšie kolesá. Svetová premiére takzvanej série 53 prebehla na severoamerickom autosalóne v Detroite, do predaja sa vozidlá dostanú v priebehu tohto roka.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov