Nadchádzajúca sezóna svetového šampionátu WEC sa bude niesť aj v duchu veľkého návratu Ferrari. Táto automobilka sa totiž vracia do vrcholnej kategórie vytrvalostných pretekov. Svoj nový špeciál triedy LMH predstaví už 30. októbra, a to na akcii Ferrari Finali Mondiali, ktorá sa tento rok uskutoční na okruhu v Monze. Okrem nového hybridného stroja si taliansku premiéru odbije aj model 296 GT3. Ide o nástupcu veľmi úspešného vozidla 488 GT3, ktoré ma celosvetovo na svojom konte viac ako 500 víťazstiev. Nové GT Taliani už svetu ukázali, a to na 24h Spa-Francorchamps v júli tohto roka. 

Testujú ako o život

K novému špeciálu kategórie LMH sa vyjadril aj šéf oddelenia vývoja pretekárskych vozidiel Antonello Coletta. Ten tvrdí, že pripravovaná novinka má najazdených už viac ako 10 tisíc testovacích kilometrov, pričom na trať s ňou vyrážajú zhruba každý desiaty deň, aby nazbierali potrebné dáta, skúsenosti a pred štartom sezóny WEC v marci 2023 mali auto v perfektnom stave. 

Toto auto je veľmi komplikované, keďže sme si vybrali kategóriu LMH, na druhej strane regulácie pre špeciály LMDh umožňujú postaviť o niečo jednoduchšie vozidlo. Toto rozhodnutie so sebou nesie niekoľko komplikácií, ktoré musíme vyriešiť. Aj to je dôvod prečo hovorím, že čím viac jazdíme, tým lepšie,“ nechal sa počuť Coletta. 

Kto usadne do horúceho kresla Ferrari v šampionáte WEC v triede LMH, zatiaľ nevieme a konkrétne mená sa pravdepodobne dozvieme až po oficiálnom predstavení vozidla. Dokáže Ferrari zabojovať o popredné priečky alebo pôjde pri veľkej konkurencii viacerých automobiliek skôr o sklamanie? Odpoveď zistíme až po štarte novej sezóny, ktorá však sľubuje najzaujímavejšiu šou za posledných niekoľko rokov. 

Zdroj: Motor1