Nová zbraň v Le Mans

Novinka nesie názov Porsche 963 LMDh a ako už jej samotný názov napovedá, je postavená podľa pravidiel kategórie LMDh, teda Le Mans Daytona hybrid. Základ tvorí šasi postavené na základe triedy LMP2, ktoré okrem iného nesie aj 4,6-litrový motor V8 s dvoma turbami. Ten mimochodom vychádza z agregátu, ktorý používa 918 Spyder. Porsche uvádza maximálny výkon 680 koní a na pohonnú jednotku nadväzuje sedemstupňová sekvenčná prevodovka. Hmotnosť auta je pritom len 1000 kg.

Čo sa týka dizajnu nového špeciálu, tak v jeho prípade sa inžinieri Porsche inšpirovali pretekárskymi strojmi z 80. rokov minulého storočia, menovite modelmi 956 a 962. V zadnej časti pre zmenu na súčasnú 911 odkazuje horizontálny svetelný pás.

Radi by sme vám niečo prezradili aj z technických detailov či dynamických parametrov nového súťažného špeciálu, no tie si automobilka nateraz stráži. „Po 7889 testovacích kilometroch sme na dobrej ceste, ale stále máme pred novou sezónou kopec práce. Nové Porsche 963 by malo pokračovať v odkaze legendárnych modelov, ako sú 917, 935, 956, 962 a 919. Som optimista a myslím si, že máme auto, ktoré nám pomôže zvíťaziť v náročnej konkurencii,“ uviedol viceprezident Porsche Motorsport Thomas Laudenbach. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Porsche so svojou novinkou nebude pretekať len v šampionáte WEC, ale aj v americkej sérii IMSA WeatherTech SportsCar. Práve tam si 963 LMDh odbije svoju premiéru, a to už v januári 2023 počas 24-hodinovky v Daytone, v novej triede GTP. Porshce by malo nasadiť dve vozidlá do oboch šampionátov, ďalšie kusy bude mať v zálohe. Podľa všetkého si nový pretekársky špeciál automobilka nenechá len pre seba, ale 963 ponúkne aj súkromným tímom. Nevieme ako vy, ale my už sa novej sezóny Le Mans nevieme dočkať. 

Zdroj, foto: Porsche