Motoršportovým svetom otriasla pandémia koronavírusu naozaj tvrdo, čo sa samozrejme týka aj SlovakiaRingu. Tohtoročný kalendár podujatí je aj preto mierne orezaný v porovnaní s rokmi pred pandémiou. Napriek tomu si pre nás na SlovakiaRingu pripravili hneď niekoľko skvelých podujatí vrátane Majstrovstiev Slovenska v rally, pretekov TCR Europe, Veľkej ceny Slovenska či práve šampionátu Stredoeurópskej zóny v rallycrosse. 

Jedinečný druh motoršportu

Rallycross je jedinečný v tom, že kombinuje asfaltové úseky so šotolinou. Prirátajte si k tomu súboje koleso na koleso a o poriadnu akciu na trati máme postarané. Trať na SlovakiaRingu bude mať dĺžku 1 496 metrov, z ktorých 66 % bude na asfalte a zvyšných 34 % na nespevnenom povrchu, teda šotoline. Tí, ktorí sledujú rallycross vedia, že jazdci musia počas každej rozjazdy absolvovať aj takzvaného žolíka (Joker lap), ktorým si v tomto prípade predĺžia trať o 28 metrov. Absolvovanie žolíka tak dáva priestor na rôzne stratégie, je totiž na jazdcovi, resp. jeho tíme, kedy odjazdí Joker lap, čo častokrát poriadne zamieša kartami. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Podujatie FIA CEZ Rallycross, resp. OMV MaxxMotion Rallycross, začína už v piatok 8.10. voľnými tréningami, kedy budú mať jazdci možnosť zoznámiť sa s traťou a nájsť to správne nastavenie auta. Po nich však už nasledujú prvé bodované rozjazdy, ktoré pokračujú v sobotu od 8:00 do 17:30. Program však končí až v nedeľu, a to finálovými rozjazdami, ktoré určia víťazov jednotlivých kategórii. Prihlásených je vyše 130 jazdcov a chýbať nebudú ani vrcholné špeciály kategórie Supercars. Je preto skvelou správou, že si ich naživo budú môcť užiť aj diváci na tribúnach. 

Zdroj, foto: Slovakia Ring