Sézona STUBA Green Teamu nie je len o návrhu a výrobe monopostu. Je za tým omnoho viac. Vrcholom každého ročníka sú letné súťaže organizované pod hlavičkou Formula Student. Žiaden tím však nemá účasť na daných súťažiach istú a najprv sa na ne musí kvalifikovať prostredníctvom registrácii. Tie sa konajú v jeden vybraný deň, pričom pozostávajú z testov (každá súťaž má vlastný test), kde študentov preveria nielen náročné otázky z pravidiel, ale aj rôzne matematické, fyzikálne či elektrikárske príklady. Registrácie tak predstavujú jeden z najdôležitejších míľnikov každej sezóny. Bez úspešných registrácii sa tímy nekvalifikujú na súťaže a bez nich je teda návrh a konštruovanie novej formule prakticky bezvýznamné.

Členovia SGT si dôležitosť tohto dňa naplno uvedomovali a od októbra trénovali. Najprv si svoje vedomosti preverovali pravidelnými testami z pravidiel, ktoré neskôr nahradili komplexné nácviky registrácii. Príprava tak podcenená rozhodne nebola a študenti dúfali v dobrý výsledok, ktorý by im zaručil účasť na viacerých súťažiach. 

Deň registrácii býva vždy veľmi vyčerpávajúci, nakoľko všetky testy sa konajú v jeden deň. Študenti tak mali program nabitý od 11 h do 9 h večer. Nakoľko pandemická situácia nebola v čase registrácii stále úplne priaznivá, vedenie tímu sa ich rozhodlo spraviť v online priestore, najmä teda pre ochranu zdravia členov tímu. 

Historická účasť na FS Austria

Cieľ STUBA Green Teamu bol jasný. Dostať sa na čo najviac súťaží, pričom tajným snom bolo Rakúsko, ktoré je po nemeckej súťaži (FS Germany) druhou najlepšou súťažou sveta Formula Student. Prečo tajný sen? Nuž, slovenskému tímu sa na túto súťaž ešte nikdy v histórii nepodarilo zaregistrovať. Keďže FS Austria patrí k tomu najlepšiemu čo svet Formula Student ponúka, odpovedá tomu aj obtiažnosť testu. Študenti z SGT preto tajne dúfali, že toto by mohol byť ten rok, kedy sa po prvýkrát dostanú na danú súťaž. A veru, podarilo sa! STUBA Green Team po prvýkrát v histórii pocestuje na Red Bull Ring a zúčastní sa podujatia FS Austria, na ktorom sa každoročne stretáva len absolútna špička tímov Formula Student. Tento rok medzi nimi konečne bude aj slovenský zástupca. Členovia tímu sa z tohto úspechu veľmi tešia, no zároveň si uvedomujú aj zodpovednosť, ktorá sa s tým nesie. Pripravenosť na danú súťaž totiž musí byť 110% a aj drobné detaily môžu rozhodnúť o úspechu.

Okrem spomenutej súťaže v Rakúsku sa STUBA Green Teamu podarilo úspešne registrovať aj na podujatia vo Švajčiarsku a v Chorvátsku. Cez leto sa tak zúčastnia na troch súťažiach v troch rôznych krajinách. Držte našim študentom palce. Projekt študentskej formule je totiž jedným z mála, ktorý reprezentuje našu krajinu aj na medzinárodnej úrovni.

Vedenie tímu sa na vás, našich čitateľov, zároveň obracia s prosbou o poukázanie 2% zo zaplatenej dane z príjmov pre STUBA Green Team. Aj svojou troškou viete takto pomôcť študentskému formulovému tímu napredovať a dosiahnuť úspechy. Tlačivo nájdete na tomto linku.